Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': "Hoe moet je omgaan met de angst om je ouders te verliezen?"

do 27 apr. - 8:33

Van leven ga je dood. Het is een waarheid als een koe. Maar wat als de angst voor de dood je helemaal verlamt? Veronique worstelt er enorm mee sinds de kankerdiagnose van haar moeder: ze is bang om haar ouders te verliezen. Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Mij lijkt het een heel goed idee dat Veronique er met haar ouders over praat.”
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

De vraag van Veronique

Anderhalf jaar geleden kreeg de moeder van Veronique kanker: “De tumor werd weggehaald, en de dokters spreken van zeer gunstige prognoses. Toch is er sindsdien een gigantische angst ontstaan om een van mijn ouders te verliezen. Het is bijna een dwangmatige gedachte om het goede voor hen te doen, zodat er toch maar niets zou gebeuren. Hoe moet ik met deze verlatingsangst omgaan?”

Het antwoord van Rika Ponnet: “Praat erover met je ouders, en probeer je te verbinden met anderen”

“De vraag van Veronique gaat niet alleen over haar moeder, maar ook over diepere betekenislagen die het leven in zich draagt” reageert Rika Ponnet. “Veel mensen zullen het wel herkennen: je hebt een goed en zorgeloos leven en je gaat ervan uit dat dat altijd zo zal zijn. Je weet rationeel wel dat er ineens iets kan gebeuren dat dat overhoop haalt, maar zolang je dat niet meemaakt, voel je niet wat dat is.”

“Veronique heeft het nu wél meegemaakt. Het is een soort van tsunami die opsteekt in de kalme zee. Nadien gaat dat wel weer liggen, maar de rust van de zee is nooit meer zoals ze voorheen was.”

“We hebben allemaal angst voor de dood”

“De angst die Veronique heeft, hebben we allemaal: doodsangst of angst om niet te zijn. Mensen gaan daar op twee manieren mee om. Wat doen ze soms als ze geconfronteerd worden met de dood, een ernstige ziekte of een zwaar ongeval? Dan gaan ze op een zeer hedonistische manier het leven vieren: ze maken bijvoorbeeld de reis die ze altijd al wilden maken, en daar is ook niks verkeerd mee. De omgekeerde beweging is er ook: het leven meer proberen te controleren. Dat is wat Veronique nu doet. Ze probeert de paniek die ze ervaart te bezweren door nu zo goed mogelijk voor haar ouders te zorgen.”

“Maar de angstgedachten van Veronique beheersen blijkbaar haar dag en haar nacht, waardoor het bijna paradoxaal een inperking van haar leven wordt. Want je bent eigenlijk niet aan het leven. Dit ervaart ze ook als een enorme belasting.”

“Als je weet dat je er niet alleen voor staat, kan je dit makkelijker dragen”

Wat raadt Rika Ponnet haar aan? “Om goed met je angst om te gaan is het belangrijk dat je basaal gevoel van veiligheid krachtiger is. Dat kan je doen door je te verbinden met anderen. Haar ouders zijn er nog. Mij lijkt het een heel goed idee om het er met hen over te hebben. Ik vermoed dat er rond dat hele kankerverhaal heel weinig gepraat is. Durf naar huis te gaan en bespreken wat dat met jou gedaan heeft. Vraag ook wat het met je mama gedaan heeft. Misschien heeft Veronique ook broers en zussen? Als je dit gezamenlijk kan doen, zie je vaak dat er een enorme verdieping van het contact ontstaat. Als je weet dat je er niet alleen voor staat, kan je het makkelijker dragen en verdragen.”

Zelf ook een vraag voor Rika?

Zit je zelf ook met een relationeel dilemma? Laat je vraag hier achter.

Lees ook

'Vraag het aan Rika': "Mijn vrienden praten voortdurend over hun kinderen"

Wat als je zelf kinderloos bent en je vrienden telkens willen afspreken met hun kinderen erbij? Wat als die gesprekken dan ook nog eens voortdurend over kinderen gaan? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Geef gerust aan dat je de vriendschap van het pre-kindertijdperk mist. Ik ben er bijna zeker van dat je er veel koppels een plezier mee doet.”

1 december 2022

'Vraag het aan Rika': "Hoe moet ik omgaan met een onmogelijke liefde?"

Wat als je verliefd bent op een collega, maar als een relatie echt niet kan? Wat als je die gevoelens probeert te verdringen door een andere relatie te beginnen? Relatietherapeute Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Mensen hopen dat daten of een andere relatie hen helpt om de pijn te doen verdwijnen van wat niet is. Maar zo werkt het niet.”

16 maart 2023

'Vraag het aan Rika': "Ik raak niet uit de friendzone"

Wat als je al drie jaar verliefd bent op een leuke vrouw, maar niet uit de ‘friendzone’ kan ontsnappen? Wat als er af en toe wel eens “iets” gebeurt, maar er paniek bij haar uitbreekt wanneer het woord ‘relatie’ valt? Relatietherapeute Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Aan de basis van zo’n gedrag ligt vaak iemand die zelf veel angst heeft voor verbinding, en die dat kan projecteren op de andere.”

9 februari 2023

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet