Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': "Ik maak me zorgen over mijn huilende en roepende buurvrouw"

do 2 feb. - 11:29

Wat als je thuis niet langer tot rust kan komen door het gehuil en geroep van je nieuwe buurvrouw? Kan je haar wel helpen zonder een verpletterende verantwoordelijkheid op te nemen? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Je buur de hand reiken, betekent niet dat die ook elke avond aan de deur zal staan.”
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

Pieter woont in een kleine studio in een stad. Sinds kort is een jonge studente zijn buurvrouw. Door zijn langdurige ziekte is hij vaak thuis en vangt hij ongevraagd veel geluiden van die nieuwe buur op: “De muur die ons scheidt is dun en zij is gewoon erg luid. Ik denk dat ze ernstige emotionele problemen heeft. Wanneer ze belt, huilt of roept ze. Soms gooit ze dingen tegen de muur. Haar gehuil is dat van een jong kind. Bovendien gebeurt dit overdag én ’s nachts. Wanneer haar vriend op bezoek komt maken ze ook verschillende keren ruzie. ’s Avonds komen vrienden op bezoek en word ik de volgende ochtend wakker door hun overgeefgeluiden.”

Om de geluiden te dempen, zet Pieter vaak zijn hoofdtelefoon op. Maar dat helpt niet tegen de onrust die hij ervaart: “Ik groeide zelf op in een gezin waarin veel ruzie werd gemaakt en deze situatie triggert mij. Ik vermoed dat mijn buurvrouw een erg afhankelijk persoon is en ik durf haar niet goed aan te spreken of hulp aan te bieden. Ik voel dat thuis tot rust komen nog moeilijk lukt. Hoe pak ik dit aan?”

Een (te) dunne muur

Rika Ponnet stelt voor dat Pieter de studente wel aanspreekt: “Dat kan op een verbindende manier. Vertel haar dat de tussenmuur erg dun is en dat je haar privacy niet wil schenden. Dat je bepaalde dingen hoort die je niet hoeft te horen en dat je zelf probeert stil te zijn. Zeg haar dat jij met die situatie rekening probeert te houden en zij hopelijk ook. Op zo’n manier ben je niet aanvallend. Spreek haar zeker niet aan op een moment dat je boos bent.”

Subjectieve geluidsoverlast

“Pieter ervaart vooral subjectieve geluidsoverlast en dat heeft alles met zijn verleden te maken”, legt Ponnet uit. “Objectieve geluidsoverlast gaat over decibels, maar dat is hier veel minder het geval.”

Opgroeien in een gezin met veel conflicten en spanningen, zorgt voor enorm veel stress: “Als kind onderga je dat allemaal machteloos, want je bent afhankelijk van je ouders. Je ontwikkeling en gezondheid worden er enorm door beïnvloed: het is een trauma dat nooit meer weggaat. Die wonde wordt nu getriggerd, want de geluiden van zijn buurvrouw brengen Pieter terug naar die machteloze thuissituatie. Zo kan hij niet tot rust komen. ”

Dag buurvrouw

Maar het scenario is niet uitsluitend negatief, geeft Ponnet mee: “Wanneer Pieter haar aanspreekt, brengt hij een vorm van connectie tot stand. Want wanneer hou je rekening met elkaar? Wanneer je de ander belangrijk genoeg vindt. Je buur de hand reiken, betekent niet dat die ook elke avond aan de deur zal staan.”

Wanneer hou je rekening met elkaar? Wanneer je de ander belangrijk genoeg vindt.

— Rika Ponnet

De hele situatie kan voor Pieter een herstelervaring betekenen, legt ze uit: “Vandaag heeft hij als volwassene wel de macht om te zeggen dat hij hulp aanbiedt die binnen zijn mogelijkheden ligt. Zo lost hij twee problemen in één klap op. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat het hem een goed gevoel zal geven.”

Lees ook

Vraag het aan Rika: “Mijn partner gaat lopen wanneer we ruziemaken"

Elk koppel maakt wel eens ruzie, maar wat als je partner steevast wegloopt midden in een ruzie? Arno (28) heeft het er moeilijk mee. “Je kan als koppel afspraken maken over de manier waarop je ruzie maakt”, reageert relatiedeskundige Rika Ponnet in de podcast ‘Vraag het aan Rika’.

3 november 2022

Vraag het aan Rika: “Hoe vertel ik aan mijn man dat hij niet lekker kookt?”

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag buigt ze zich over het probleem van Yvette. Haar man is sinds een jaar verzot op koken, maar die nieuwe passie wordt thuis niet gesmaakt.

14 september 2022

'Vraag het aan Rika': "Hoe kies ik tussen mijn minnares en mijn gezin?"

Wat als je verzot bent op je minnares, maar tegelijkertijd nog houdt van je vrouw? Volg je die intense gevoelens of blijf je bij de veilige haven van je gezin?  Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': "Niemand is 100 procent de invulling van je dromen en verwachtingen over het leven en de liefde.”

26 januari 2023

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet