Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': "Mijn partner is jaloers op mijn beste vriendin"

do 15 dec. - 7:00

Wat als je partner en beste vriendin niet door één deur kunnen? Hoe kan je beide relaties met elkaar verzoenen? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies: "Maak een volwaardige keuze. Pas dan zal de storm gaan liggen." 
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

De vraag van Sven

Sven heeft bijna twee jaar een relatie met Linda. Een relatie met veel positieve kanten, benadrukt hij. “We hebben goede seks, goede gesprekken en we brengen ontspannen tijd met elkaar door. We genieten van het leven.”

Voor die tijd was Sven op enkele korte relaties na 25 jaar lang single. Tijdens die vrijgezellenperiode bouwde hij een vriendschap op met ene Petra. Die connectie mondde niet uit in een liefdesrelatie, want Sven voelde zich nooit tot haar aangetrokken. “Maar omgekeerd was dat wel zo. Via mij leerde ze haar man kennen en intussen hebben ze twee kinderen. Zo ontstond er een dynamiek waarbij ik voor een deel een rol vervulde die haar man niet altijd spelen kon.”  
Zijn partner Linda voelt zich niet goed bij die vriendschap, vertelt Sven. “Zo is een dynamiek ontstaan waarin ik conflicterende loyauteiten moet zien te verzoenen. Jaloezie en antipathie spelen langs beide kanten op. Linda en ik maken vaak ruzie over Petra. Ze voelt zich niet gesteund door mij en vertrouwt me niet.”

Sven wil de gevoelens van Linda erkennen en haar steunen, maar tegelijkertijd ook de waardevolle vriendschap met Petra intact houden.

Het antwoord van Rika Ponnet: "Sven kan niet de bemiddelaar tussen beide dames zijn. Hij moet kiezen"

“Een enorm dilemma”, erkent Rika Ponnet. “Het gaat precies toch iets verder dan een leuke vriendschap. Hij was heel lang single en ik vermoed dat een belangrijk deel van zijn behoeftes, misschien niet de seksuele, door Petra ingevuld werden. En dan haar huwelijk: het lijkt bijna een driehoeksrelatie.”

Een band die zo lang goed blijft en onderhouden wordt, wijst volgens Ponnet op emotionele nabijheid. Ze begrijpt dat Linda hun relatie als een bedreiging ervaart: “In een relatie zijn er immers meer dimensies dan de seksuele.”

In een relatie zijn er meer dimensies dan de seksuele

Die jaloezie kan de relatiedeskundige ook verklaren uit het feit dat Sven erg laat afstand nam van Petra: “Hij deed dat pas toen zijn contact met Linda al onder druk stond en niet uit eigen beweging. Sven is de bemiddelaar tussen beide dames en dat klopt niet.”

Ponnet onderstreept het belang van een volwaardige keuze: “Ook Petra staat te vragen. Dat blijkt uit het feit dat zij geen respect heeft voor zijn partner, die nu zijn prioriteit en eerste keuze is. Hun vriendschap kan bestaan, maar is wel ondergeschikt aan zijn relatie.”

"Hij kiest seksueel voor zijn partner, niet emotioneel" 

Tijd voor Sven om bij zichzelf te rade te gaan, vindt Ponnet. “Wat was de echte betekenis van zijn contact met Petra? Want 25 jaar is een heel erg lange tijd om zo’n relatie vol te houden. Hij kiest seksueel voor iemand, maar niet emotioneel. Ik zeg: kies.” 

Lees ook

'Vraag het aan Rika': “Mijn vriendin wil dat ik de foto's van mijn ex allemaal verwijder"

Wat als je nieuwe partner jaloers is op je ex-partners? En wil dat je oude foto’s uit je telefoon vernietigt? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in 'Nieuwe Feiten': “Bewaar de foto’s uit respect voor je nieuwe partner best ergens anders. Maar vraag je ook af waarom je die foto’s bewaart.”

17 november 2022

Vraag het aan Rika: "Ik ben de botheid van mijn partner beu"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Deze keer klopt Jeroen bij haar aan met zijn vraag. De botheid van zijn partner bezorgt hem barstende hoofdpijn.

13 oktober 2022

Vraag het aan Rika: "Mijn lief wil na bijna 3 jaar meer afstand en ook geen label op onze relatie"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn lief wil na bijna 3 jaar meer afstand en ook geen label op onze relatie"

2 juni 2022

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet