Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': “Mijn vriendin wil dat ik de foto's van mijn ex allemaal verwijder"

do 17 nov. - 10:48

Wat als je nieuwe partner jaloers is op je ex-partners? En wil dat je oude foto’s uit je telefoon vernietigt? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in 'Nieuwe Feiten': “Bewaar de foto’s uit respect voor je nieuwe partner best ergens anders. Maar vraag je ook af waarom je die foto’s bewaart.”
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

De vraag van Carl

Carl (52) is gescheiden en heeft sinds kort opnieuw een vriendin. Ze hebben veel overeenkomsten, maar hij merkt wel dat ze erg jaloers is. “Mijn vriendin zag vakantiefoto’s van mijn vorige vriendin op mijn iPhone, en eist dat ik ze allemaal verwijder. Maar voor mij zijn het waardevolle en mooie herinneringen. Ik heb ook nog veel foto’s van mijn huwelijk en ons familieleven met de kinderen. Ze kan toch moeilijk verwachten dat ik die allemaal vernietig?”

Het antwoord van Rika Ponnet: “Bewaar je foto’s ergens anders. Maar vraag je ook af waarom je die foto’s zo koestert.”

“Carl zou best eens reflecteren over welke foto’s hij bijhoudt en waarom” reageert relatiedeskundige Rika Ponnet.  “Uiteraard is het logisch dat hij familiefoto’s uit de periode van zijn huwelijk bijhoudt. Want die gaan ook over het verleden van zijn kinderen.”

“Bij foto’s van recentere relaties stel ik me wel de vraag waarom hij ze bijhoudt. Als dat louter is omdat het mooie herinneringen zijn, lijkt me dat heel oké.  Maar de vraag is: ‘Ga je daar vaak opnieuw naar kijken?’ Vaak is het een vorm om het verleden opnieuw te beleven. Dus het zou best kunnen dat niet de vriendin van Carl, maar Carl zelf een probleem heeft.”

Het zou best kunnen dat niet de vriendin van Carl, maar Carl zelf een probleem heeft.

— Rika Ponnet

“Als je vaak naar oude foto’s kijkt, ben je dan wel klaar voor een nieuwe relatie?”

“Als de foto’s effectief niet meer dan zijn waardevolle herinneringen, zet Carl uit respect voor zijn nieuwe partner de foto’s best ergens apart. In de cloud, op een stick, of ergens anders.  Hij moet ze dus zeker niet vernietigen. Maar als je nog heel veel met die foto’s bezig bent, en het nodig hebt om ernaar te kijken, moet je je afvragen of je wel klaar bent voor een nieuwe relatie.”

“Ga het conflict niet uit de weg, praat erover”

“Ga het conflict niet uit de weg” raadt Rika Ponnet ook aan. “Vernietig dus ook niet zomaar de foto’s. Want dan ga je eigenlijk mee in de angst van de andere.  En je bevestigt de andere daar ook in.  Je partner is mogelijk bang om in competitie te gaan met je ex, en stelt zich mogelijk vragen over jullie verbondenheid.  Maar heb daar gewoon een gesprek over, en durf je nieuwe partner bevestigen dat je haar graag ziet, en dat de vorige relatie voorbij is. 

“Doe je dat niet? Dan komt deze discussie gegarandeerd op een ander moment terug naar boven. Want dan ziet men ook kinderen of een goede vriend als concurrentie.”

“Volwassen mensen zullen moeten accepteren dat de persoon waarmee ze samen zijn, een verleden heeft, en verbonden is met andere mensen” besluit Ponnet. “De andere kan er nooit helemaal en exclusief voor jou zijn.”

Lees ook

Vraag het aan Rika: “Mijn dochter (16) heeft een relatie met een Poolse internetvriend. Ze wil dat hij komt logeren.”

Wat moet je doen als je dochter van 16 je vraagt of haar Poolse internetvriend mag langkomen? Een jongen die je nog nooit gezien hebt. Een jongen die ook je dochter nog nooit gezien heeft. Het zijn vragen waar Radio 1-luisteraar Paula mee worstelt. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft raad in de podcast 'Vraag het aan Rika'. “Een relatie verbieden? Daar bewijs je je kinderen geen dienst mee.”

27 oktober 2022

'Vraag het aan Rika': "Mijn moeder is jaloers op alle aandacht die ik mijn kind geef"

Een kind krijgen brengt sowieso veranderingen mee. Ook voor de grootouders. Maar wat als die grootouders vinden dat ze nu zelf te weinig aandacht krijgen? En je voortdurend schuldgevoelens bezorgen? Relatiedeskundige Rika Ponnet reageert: “Ga niet mee in dit verhaal.”

10 november 2022

Vraag het aan Rika: "Mijn ex wil opnieuw met mij daten"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn ex wil opnieuw met mij daten".

18 november 2021

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet