Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': “Mijn pluskinderen krijgen dure cadeaus bij de ex van mijn vrouw, hoe moet ik hiermee omgaan?”

do 7 dec. - 1:29

De pluskinderen van Pieter worden bij de ex van zijn vrouw erg verwend. Hij heeft nu al schrik voor de kerstperiode. Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika'.
Rika Ponnet
© VRT

De vraag van Pieter: “Mijn pluskinderen krijgen altijd dure cadeaus, blijf ik zelf vasthouden aan mijn principes?”

Pieter heeft 2 kinderen en ook 2 pluskinderen die om de week bij de ex van zijn vrouw wonen. “Dat gaat vrij goed, maar de kerstperiode zorgt altijd voor de nodige stress. De nieuwe vriendin van de ex is namelijk van rijke komaf, en ze overlaadt de kinderen overvloedig met cadeaus. De nieuwste Playstation is nog maar net goed genoeg.”

“Ik daarentegen probeer mijn kids altijd de waarde van dingen bij te brengen, en koop meestal verantwoorde, bruikbare, niet al te dure spullen. Ik kan me de sfeer onder de kerstboom dus nu al voorstellen als mijn 2 pluskinderen hier hun magere oogst te zien krijgen.”

“Wat moet ik doen? Ook een peperdure iPad en merkjas kopen? Of vasthouden aan mijn principes en zure gezichten en een teleurstelling riskeren?"

Het antwoord van Rika Ponnet: “Het allerbelangrijkste is niet de competitie, maar de relatie die je hebt met de kinderen”

“Het verhaal van Pieter is herkenbaar voor veel mensen”, reageert Rika Ponnet. “Ik heb het gevoel dat er altijd maar grotere budgetten gespendeerd worden aan cadeaus. Waar stopt dit? Daarnaast heb je ook nog vaak zure gezichten, of kinderen die maar heel kortstondig tevreden zijn. Alsof je gewoon een extra steen op de hoop hebt gelegd.”

Ik hou niet van de term 'pluspapa'

“Het gaat hier aan beide kanten om een plusouder. En daar zit ook een soort competitie op: wie is hier de beste plusouder? Daarom gaan mensen zich vooral bewijzen om het kind tegemoet te komen in de behoeftes waarvan ze denken dat het de behoeftes van het kind zijn. Vaak is er ook een diepe angst dat de kinderen hun niet gaan willen, of niet gaan aanvaarden.”

“Ik vind ‘pluspapa’ ook niet zo’n leuke term trouwens: daar zit zo’n verwachting onder. Het is alsof je de hele tijd iets positiefs moet bijbrengen in het verhaal naar de kinderen toe. Alsof je een bijdrage 'mag' leveren die positief is.”

Pieter moet vasthouden aan zijn principes…

“Het allerbelangrijkste is niet de competitie, maar de relatie die je hebt met de kinderen: Hoe vormen wij dat nieuw samengestelde gezin? Wat zijn de normen en waarden in ons gezin?”  

“Die normen en waarden draagt Pieter ook uit in andere gevallen. Ongetwijfeld zullen de kinderen ook op school vrienden hebben waar de kerstcadeaus veel duurder uitvallen. Toch pas je je dan niet aan. Waarom dan ineens wel in de context van de pluskinderen?” 

“Het is heel belangrijk dat Pieter vasthoudt aan wat zijn principes zijn. Ik denk dat kinderen dat erg waarderen, al is dat misschien niet direct bij het openmaken van het pakje. Op lange termijn neem je een veel waardevoller standpunt in, en dat zullen ze waarderen.”

..en een ervaring cadeau geven

“Het klinkt misschien wat boomer-achtig, maar ik ben opgegroeid in een tijd waarin er vooral veel verlangen was. Vandaag zijn we die verlangens van kinderen al voor, we vullen het al in nog voor er een verlangen is. Dat is verschrikkelijk.” 

“In de materiële tegemoetkomingen zijn we al volledig over de grens heen. Een geschenk gaat over een relatie: ik relateer met jou en toon via een geschenk hoe belangrijk ik jou vind. Geef dus ook eens een ervaring cadeau: ga samen ergens heen, maak tijd voor elkaar. Dat blijf je je veel langer herinneren dan dat ene cadeau onder de kerstboom.

'Vraag het aan Rika': “Hoe ga je als vriendengroep om met een scheiding?”

In de wandelgroep van Louise heeft een van de leden zijn vrouw met een handicap verlaten voor een ander. Louise heeft het moeilijk met die nieuwe vriendin. Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika'.

30 november 2023

'Vraag het aan Rika': “Hoe moet ik omgaan met de negativiteit van mijn moeder?”

Wat als je moeder eenzaam is, en verlangt dat je er altijd voor haar bent? Wat als dit voortdurend op verwijten uitdraait? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': "Geef aan dat je je moeder graag ziet, maar ook dat je anders benaderd wil worden.”

27 september 2023

'Vraag het aan Rika': “Waarom is een seksloze relatie een taboe?”

Wat als je een fijne relatie hebt, maar als seks voor jou echt niet hoeft? Heeft die relatie dan wel kans op slagen? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': Wat essentieel is in een relatie, is samen een vorm van verbinding hebben.”

29 juni 2023

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet