Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': "Mijn relatie lijdt onder de marihuana-verslaving van mijn vrouw"

do 24 nov. - 10:20

Wat als je partner met een verslaving kampt? Een verslaving die ook een grote impact heeft op je liefdes- en seksleven. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de Radio 1-podcast 'Vraag het aan Rika': “Het klinkt heel radicaal, maar zonder externe hulp kom je er niet.”
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

De vraag van Peter

Peter is ten einde raad. Zijn vrouw kampt al jaren met een marihuana-verslaving. “Ze blowt dagelijks en intimiteit is ver te zoeken. Mijn therapeut leerde me dat verslaafden meesters zijn in manipulatie, en dat ik zachtjes - zonder haar iets te verwijten - mijn grenzen moet stellen. Dat hielp even, toen we op vakantie waren zonder de kinderen. Maar ondertussen rookt ze weer elke dag.”

Het antwoord van Rika Ponnet: “Zoek externe hulp. Je kan dit niet in je eentje oplossen.” 

“Bij een op de drie stellen die in mijn praktijk langskomen, is er een partner met een verslavingsproblematiek, al gaat het vaker om alcohol” reageert Rika Ponnet. “In zo'n relatie ben je niet meer met twee: de verslaving is vergelijkbaar met een derde persoon die de verhoudingen op z'n kop zet. Hierdoor zijn verslavingen even ondermijnend als een minnaar of minnares hebben.” 

Verslavingen zijn even ondermijnend als een minnaar of minnares hebben.

— Rika Ponnet

“Leven met een partner met een verslaving is heel moeilijk. Het zorgt ervoor dat je intimiteit ondermijnd wordt. Intimiteit is namelijk veel meer dan seksualiteit en fysieke nabijheid.  Het gaat ook om verbondenheid, en die verkrijg je niet alleen door de leuke dingen die je deelt, maar ook door de moeilijke dingen je samen doormaakt. Door over dagelijkse kleine stressfactoren te praten, versterkt je intimiteit met je partner. Je ervaart de andere als eerste bron van stressregulatie en dat is de grote waarde van een vaste relatie.” 


“Peter kan niet bij zijn partner terecht wanneer ze high is” zegt Rika. “Tegelijkertijd gaat zij ook niet naar hem. Ze heeft een andere weg om haar stress te reguleren. Waardoor hij het gevoel krijgt niet van belang te zijn in die relatie.”

Een verslaving is een ziekte, we omschrijven dat nog veel te weinig op die manier.

— Rika Ponnet

“Peter kan er niet voor zorgen dat de verslaving stopt, zij zal dat zelf moeten doen” zegt Rika. “Een verslaving is een ziekte, maar we omschrijven dat nog veel te weinig op die manier. Mensen die echt verslaafd zijn, zijn ook niet in staat om dit in hun eentje op te lossen. Zolang ze niet erkennen dat ze verslaafd zijn, lukt het niet om eruit los te komen.”

“Het is belangrijk dat Peter zijn grenzen blijft stellen. Het gaat ook om zijn leven. En als er geen signalen zijn dat zij er zelf iets aan wil doen, vrees ik dat dit verhaal blijft zoals het is. Want mensen die verslaafd zijn, beloven wel heel vaak dat ze zullen stoppen. Maar met een belofte kom je niet ver: het moet een absolute erkenning zijn van het probleem.  Het klinkt heel radicaal, maar zonder externe hulp kom je er niet.”

Lees ook

'Vraag het aan Rika': "Mijn moeder is jaloers op alle aandacht die ik mijn kind geef"

Een kind krijgen brengt sowieso veranderingen mee. Ook voor de grootouders. Maar wat als die grootouders vinden dat ze nu zelf te weinig aandacht krijgen? En je voortdurend schuldgevoelens bezorgen? Relatiedeskundige Rika Ponnet reageert: “Ga niet mee in dit verhaal.”

10 november 2022

'Vraag het aan Rika': “Mijn vriendin wil dat ik de foto's van mijn ex allemaal verwijder"

Wat als je nieuwe partner jaloers is op je ex-partners? En wil dat je oude foto’s uit je telefoon vernietigt? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in 'Nieuwe Feiten': “Bewaar de foto’s uit respect voor je nieuwe partner best ergens anders. Maar vraag je ook af waarom je die foto’s bewaart.”

17 november 2022

Vraag het aan Rika: "Mijn ex wil opnieuw met mij daten"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn ex wil opnieuw met mij daten".

18 november 2021

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet