Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Vraag het aan Rika: ”Waarom blijft het bij online praten?"

do 27 jan. - 14:33

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Ik date al een tijdje online via Tinder en Instagram, waar ik veel nieuwe mensen ontmoet. Waarom is het zo verdomd moeilijk om verder te gaan dan online praten?”
Vraag het aan Rika: ”Waarom blijft het bij online praten?”

Zit je met een relationeel dilemma? Leg de kwestie dan voor aan Rika Ponnet (Duet Relatiebemiddeling). Elke donderdag beantwoordt zij één luisteraarsvraag in ‘Nieuwe Feiten’. (Laat je vraag achter via dit formulier)

Een onmogelijke horde 

Maarten (33) spendeert veel tijd aan online daten. Ondanks de persoonlijke gesprekken, valt hem op dat afspreken in het echt een onmogelijke horde lijkt. “Ik begrijp de manier van communiceren niet altijd”, verzucht hij. Wanneer Maarten voorstelt om iets te drinken, krijgt steeds hij een open antwoord terug, of simpelweg een ‘like’. Vaak volgt een vaag tegenvoorstel: “Het lukt wel ergens volgende week.” Doe ik iets verkeerd, vraagt Maarten zich af. “Het blijft hangen, er komt nooit iets concreet.”

Soft ghosting

“Hier bestaat een Engelse term voor: soft ghosting”, verduidelijkt Ponnet. Vrij vertaald: iemand in het ongewisse laten. Op een vage manier afwijzen, zonder af te wijzen. Iedereen maakt zich volgens Ponnet schuldig aan dit online gedrag, inclusief zijzelf. “De veelheid aan contacten, zorgt voor een gebrek aan tijd. Dat betekent niet dat we de ander niet leuk vinden, maar toch komt er weinig of niets van in huis van afspreken.”

Zachte afwijzing 

Staat Maarten dan laag op de prioriteitenlijst van zijn online contact? “Misschien. Maar soft ghosting is in deze amoureuze context veel pijnlijker. Eigenlijk is dit een zachte afwijzing zonder de echte confrontatie.” Reageren met een like, houdt de boodschap erg vaag. “Op die manier blijft de ander aanwezig.”

Eigenlijk is dit een zachte afwijzing zonder de echte confrontatie

Online bevindt iedereen zich in een onveilige, onzekere omgeving. “We willen ons niet meteen engageren, de deuren blijven open.” Is dat niet kil en zakelijk? Mensen hebben moeite met het afsluiten van contacten, zegt Ponnet. Ze trekt parallellen met de BBC-reeks ‘Normal people’: “Twee mensen zien elkaar doodgraag, maar slagen er niet in dat duidelijk te maken aan elkaar.”

“De angst voor afwijzing verlamt ons.” We verkiezen onduidelijkheid boven de korte pijn van een nee, legt ze uit.

Het reservewiel

Moet Maarten genoegen nemen met zijn status als reseverwiel?
Nee, zegt Ponnet. Met humor kan je iets in vraag stellen: “Ondertussen staat je koffie al ijskoud.”

Ondertussen staat je koffie al ijskoud

Ponnet roept op tot eerlijkheid: wees open wanneer je je niet energiek voelt of wanneer je gewoon geen zin hebt. “Durf dat te zeggen, het is bevrijdend. Je krijgt er heerlijke reacties op.”

Beluister het gesprek met Rika Ponnet in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet