Waarom ik als ondernemer geen bank wil spelen voor de overheid
vr 29 sep. - 3:56
Wanneer ik met vrienden uitga, leggen we vaak eerst een som geld samen om de avond door te komen. Handig, want zo moeten we niet bij elk drankje onze portemonnee bovenhalen. Dat systeem – laten we het voor het gemak prefinanciering noemen – werkt prima. Wie er niet aan wil bijdragen, betaalt gewoon zijn eigen drankje aan dezelfde prijs.
Het concept van de prefinanciering is ook erg populair in overheidskringen. Denk maar aan het systeem waarbij bedrijven en zelfstandigen hun belastingen vooraf moeten betalen. Dat betekent: we schieten dit jaar onze geschatte belastingen van volgend jaar voor.
Daarbij zijn er toch enkele nuanceverschillen met die pot op café. Het geld dat de overheid dit jaar krijgt, spendeert het vandaag al. Om schulden af te lossen, om het budget van de ene of de andere FOD in orde te krijgen, en om verkiezingsbeloftes in te vullen. Bovendien betaal je als ondernemer belastingen op het geld dat je zelf nog moet ontvangen. Dat wordt problematisch wanneer een klant niet betaalt – bijvoorbeeld door een faillissement. Je verliest niet alleen omzet, maar het duurt enorm lang voor de overheid dat deel van je belastingen terugbetaalt.
Je wordt als een schurk behandeld als je niet wilt bijdragen aan de pot. Wie niet meedoet, betaalt een boete. Heeft de overheid je geld dringend nodig? Zo lijkt het wel. Onlangs kondigde Minister van Financiën Johan Van Overtveldt aan dat die boete in 2018 wordt opgetrokken naar 6,75 procent. Dat is de boete van dit jaar maal drie! Kunnen we nog kiezen om die prefinancieringspot al dan niet te spekken? Alleen als we er een extra belastingdruk van zo’n zeven procent bijnemen.
Het is een evolutie die me zorgen baart. Het is een zoveelste quick fix voor de begroting. Eén die bovendien niets te maken heeft met een soort van gelijkheidsprincipe. Walk the talk? Daar doet de overheid niet aan mee. Integendeel: ze betaalt haar burgers en onderaannemers steevast te laat. Er is pas echt een evenwicht als de overheid ook zelf automatisch interesten betaalt bij late betalingen.
Er wordt fors gegoocheld met subsidies om starters en ondernemers meer zuurstof te geven. Tegelijkertijd wordt verwacht dat dezelfde ondernemers bank spelen voor de overheid. Beste regering, schaf zowel de subsidies als de voorafbetalingen af. Enkel zo kunnen ondernemers hun eigen cash aanwenden voor investeringen. Voor een betere economie, meer tewerkstelling, en finaal meer inkomsten voor de overheid.