Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

Wat kan je als werkgever doen om werknemers met autisme te helpen?

di 2 apr. - 11:59

Maar 15 procent van de mensen met autisme werkt fulltime, 9 procent werkt parttime, en dat terwijl 8 op de 10 mensen met autisme zonder werk wél willen werken. Maar hoe gaat dat, werken met een brein dat erg prikkelgevoelig is? En waar moet je rekening mee houden als werkgever?
Foto: Werk

Zorg voor een duidelijke structuur

Zorg dat een persoon met autisme een vaste dagstructuur heeft en kondig wijzigingen op tijd aan.

Gebruik hoofdtelefoons

Gebruik hoofdtelefoons om onnodige prikkels af te weren. Stiene kampt zelf met autisme. Haar tip: “Ik breng een koptelefoon mee naar het werk. Die heeft een ruisfilter en ik kan ermee naar muziek luisteren”.

Duidelijke communicatie

Gebruik weinig beeldspraak. “Spreekwoorden zijn moeilijk. Uiteindelijk heb je wel door wat het is. Maar wij zien beeldtaal letterlijk. Als je zegt geef mij eens een handje, dan denken wij, geef mij een hand”, vertelt Stiene.

“Ik heb contact nodig, maar omdat heel veel mensen een A zeggen en B bedoelen is het soms moeilijk om sociaal te zijn”, gaat ze verder.

Ik heb contact nodig, maar omdat heel veel mensen een A zeggen en B bedoelen is het soms moeilijk om sociaal te zijn

Wees begripvol bij het sollicitatieproces

Iemand met autisme gaat heel eerlijk zijn en zichzelf eerder gaan onderschatten. Als de werkgever vraagt waar ze goed in zijn krijgen ze vaak het antwoord, ‘Ik ben daar maar redelijk goed in’, omdat voor iemand met autisme ‘perfectie’ zelden bestaat.

“Wij streven naar perfectie, dat is een grote sterkte, maar over onszelf zijn we zeer kritisch. Dus dan is het moeilijk om jezelf te verkopen aan een werkgever. Je begint vanuit een stress situatie en dan moet je nog alert reageren op de vragen die ze stellen terwijl wij meer tijd nodig hebben om over onze woorden na te denken en om te begrijpen welk antwoord ze precies verwachten”, aldus Stiene.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet