Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Wat 'The Clit Test' ons vertelt over de orgasmekloof

di 8 sep. - 0:20

Al ooit gehoord van The Clit Test? Dat is een Britse website die beoordeelt hoe realistisch seksscènes in films en series zijn. Punten gaan af bij seksscènes waarin alleen maar over penetratie gepraat wordt, en de clitoris niet aan bod komt. “Een gimmick” zegt Heleen Debruyne in ‘Nieuwe Feiten’. Maar het leert ons wel meer over de orgasmekloof.
Heleen Debruyne

Bechdeltest

The Clit Test is een beetje gebaseerd op de Bechdeltest voor fictie” zegt Klara-collega Heleen Debruyne, die samen met Anaïs Van Ertvelde de podcast ‘Vuile Lakens’ maakte.

Alison Bechdel schreef in 1985 de strip ‘The Rule’, waarin een stripfiguur vertelt dat ze alleen films kijkt waarin minstens twee belangrijke vrouwelijke personages voorkomen, die met elkaar over iets anders praten dan mannen. “De meeste films buizen daar nog altijd voor” zegt Debruyne.

Orgasmekloof

Ook bij de ‘The Clit Test’ worden er buizen en goede punten uitgedeeld: ‘passes’ en ‘fails’. Punten gaan af bij seksscènes waarin alleen maar over penetratie gepraat wordt, en de clitoris niet aan bod komt. “De initiatiefneemsters vinden dat er dringend iets gedaan moet worden aan de orgasmekloof. Als je opgroeit met alleen maar films waarin vrouwen liggen te kreunen omdat er twee minuten een penis in hen zit, dan denk je misschien dat het zo werkt, en dat dat voor iedere vrouw fantastisch is. Maar zo werkt het helemaal niet.”

Als je opgroeit met alleen maar films waarin vrouwen liggen te kreunen omdat er twee minuten een penis in hen zit, dan denk je misschien dat het zo werkt.

Punten verdienen kan natuurlijk ook. Wanneer je het hebt over de clitoris bijvoorbeeld. Of wanneer twee personages vertellen hoe ze graag willen dat hun clitoris wordt gestimuleerd. “Maar ook als er een vrouw gelikt wordt, of beneden wordt aangeraakt. Er is een hele rits aan criteria” zegt Debruyne.

“Gimmick”

Bestaat zo niet het gevaar dat je een meesterwerk op morele gronden gaat veroordelen? “Het kan nog steeds een heel goede film zijn”, aldus Debruyne. “Alleen is het wel handig om te weten dat de seks die in de film te zien is, nogal clichématig, heteroseksueel en penetratiegericht is. Maar dat wil niet zeggen dat de film daarom afgeschreven is. Het is meer een grap, die hele website.”

Als er meer vrouwen in de filmindustrie zouden werken, zou het zeker kunnen helpen, zegt Debruyne ook. “Maar probleem is ook dat veel vrouwen zelf die orgasmekloof mee in stand houden door bijvoorbeeld orgasmes te faken, en niet uit te leggen wat ze wel willen, of hoe het wel goed is. Er zit ook nog veel schaamte bij veel vrouwen.”

Zelf een Vlaamse website opzetten, ziet Debruyne trouwens niet zitten. Ze vindt het daarvoor te veel een gimmick. “Maar als er iemand mij wil inhuren om te checken of hun seksscènes interessant genoeg zijn, zou ik dat met plezier doen” lacht ze.

Beluister het gesprek met Heleen Debruyne in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet