Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

"We onderzoeken of het juridisch mogelijk is om vaccinatieweigeraars opnieuw uit te nodigen"

wo 9 jun. - 9:59

Het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid onderzoekt of juridisch mogelijk is om Vlamingen die hun coronavaccin bij hun eerste uitnodiging expliciet hebben geweigerd opnieuw uit te nodigen voor een herkansing. Dat zegt woordvoerder Joris Moonens in 'De Wereld Vandaag'.
© Frederic Sierakowski

Wallonië

In Wallonië zijn alle vaccinuitnodigingen voor de 18-plussers verstuurd. Dat betekent dat als alles goed loopt, iedereen begin juli de kans gekregen heeft om een eerste coronaprik te krijgen. Het verschil met Vlaanderen is groot. "En daar zijn verschillende redenen voor", legt microbioloog Emmanuel André uit in 'De Ochtend'. "Ten eerste is er de vaccinatiebereidheid. "We zien dat de vaccinatiegraad iets hoger is in Vlaanderen. Omdat er iets minder ouderen in Wallonië een vaccin willen, is het gevolg nu dat er meer vaccins beschikbaar zijn voor de jongere leeftijden in Wallonië."

Om zo veel mogelijk mensen aan te sporen om toch een vaccin te nemen, worden er heel wat initiatieven op poten gezet. "Een ervan is Revax, waarbij mensen een tweede kans krijgen om zich toch in te enten. Daarbij zien we dat er nu toch veel mensen bereid zijn om gevaccineerd te worden, wanneer ze zien dat collega's of vrienden hun vaccin krijgen. Zo'n tweede moment, een tweede kans geeft ons meer flexibiliteit."

Beluister het gesprek met Emmanuel André in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Vlaanderen

Kan je in Vlaanderen ook die tweede kans krijgen? Ook al heb je expliciet aangegeven dat je niet gevaccineerd wilt worden?

"Mensen die hun eerste uitnodiging aan zich hebben laten voorbijgaan, zullen we opnieuw uitnodigen met een brief en ook een e-mail als hun adres gekend is. Voor mensen die hun vaccin niet uitdrukkelijk hebben geweigerd, kan dit automatisch gebeuren. We zullen die brief bijwerken in de hoop zoveel mogelijk mensen alsnog over de streep te trekken." zegt Joris Moonens in 'De Wereld Vandaag'.

"Voor wie bij haar, zijn of hun eerste uitnodiging het coronavaccin wél expliciet heeft geweigerd door actief aan te geven geen vaccin te willen, zijn we juridisch aan het onderzoeken of we die mensen nog een keer spontaan mogen aanschrijven. Zij hebben zich immers uitgeschreven zoals bij een nieuwsbrief. Mogelijk moeten zij zich eerst weer inschrijven en aangeven dat ze een nieuwe uitnodiging willen ontvangen."

Beluister het gesprek met Joris Moonens in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be, 'De Ochtend' en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet