Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Anje (45) over AstraZeneca “Voor ons werd beslist om het eventuele risico te nemen ten voordele van het grotere geheel"

do 10 jun. - 8:57

Nee, de 45-jarige Anje Van Biesen is helemaal geen anti-vaxxer. Ze keek zelfs enorm uit naar haar vaccinatieuitnodiging, net zoals haar vriendinnen en buren, die allemaal rond de 45 jaar zijn. Maar de ontgoocheling is groot nu blijkt dat ze AstraZeneca zal krijgen. Want ze zit maar net boven de leeftijdsgrens van 41 jaar. In welke mate is de bezorgdheid van Anje terecht? Het Agentschap Zorg en Gezondheid reageert: "Er is grondig onderzoek voorafgegaan aan het vastleggen van de leeftijdsdrempel."
© Belga

Het coronavaccin van AstraZeneca wordt enkel nog gegeven aan mensen boven de 41 jaar en daar is wat ongerustheid over bij de mensen die net die leeftijd hebben. Dat geldt ook voor Anje Van Biesen (45) en enkele van haar vriendinnen. 

Anje schreef er een opiniestuk over op vrtnws.be. " We zijn allemaal mama's, leeftijdgewijs nét in de risicozone om die zeldzame tromboses te ontwikkelen die vooral bij vrouwen ontstaan na de vaccinatie met een vectorvaccin, zoals dat van AstraZeneca of Johnson & Johnson" schrijft ze. "Allemaal ontvingen we een uitnodiging voor AstraZeneca of Johnson & Johnson. Allemaal zagen we dit aankomen, want die laatste lading AstraZeneca kon niet in die vriezer blijven liggen en we zitten boven die magische grens van 41."

"Onze mannen willen ruilen, maar dat kan niet"

Anje ging er in 'De Ochtend' dieper op in. “De afgelopen weken hebben heel wat mensen in mijn omgeving een uitnodiging gekregen, en het valt op dat meer vrouwen AstraZeneca krijgen” zegt ze. “Mijn man kreeg bijvoorbeeld een uitnodiging voor Pfizer, net zoals de mannen van mijn vriendinnen. Onze mannen willen wel ruilen, maar dat kan niet. Je hangt echt vast aan je vaccin.”

Anje heeft er alle begrip voor dat we naar een bepaalde vaccinatiegraad moeten om de ziekenhuizen niet te belasten en om in de zomer niet in een zoveelste golf terecht te komen. Maar ze heeft het gevoel dat zij een risico moet nemen voor het grotere geheel. 

Anje nam contact op met de Taskforce Vaccinatie, maar kreeg nog geen antwoord. Ze is niet boos, maar ze wil wel de vraag stellen: “Konden wij niet net zoals een aanzienlijk aantal andere Europese landen dat kleine berekende risico gewoon niet nemen?”

Konden wij niet net zoals een aanzienlijk aantal andere Europese landen dat kleine berekende risico gewoon niet nemen?

Beluister het gesprek met Anje Van Biesen in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Het Agentschap Zorg en Gezondheid reageert

In 'De Ochtend' werd Dirk Dewolf, administrateur-generaal van Agentschap Zorg en Gezondheid, om een reactie gevraagd. "Ik begrijp die twijfel (van Anje red.) zeker, maar waar men zeker bevreesd voor moet zijn is om Covid-19 op te lopen. Er is grondig onderzoek voorafgegaan aan het vastleggen van die leeftijdsdrempel. De mortaliteitscijfers bij Covid-19 beginnen vanaf de leeftijd van 40 toch aanzienlijk op te lopen. Het risico op complicaties door de ziekte Covid-19 is ook veel hoger dan die bij de toediening van AstraZeneca of Johnson & Johnson. Men mag dat niet uit het oog verliezen."

Er is grondig onderzoek voorafgegaan aan het vastleggen van de leeftijdsdrempel.

"We leven ook in een situatie van schaarste van vaccins. Er is geen reguliere markt, men kan niet zomaar een vaccin kiezen. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk onze kwetsbare populatie, maar ook onze volledige populatie, te vaccineren. We kunnen die individuele vaccinkeuze niet toelaten, want dat zou de vaccinatiecampagne met maanden vertragen."

Anje wil ook graag wisselen met haar man die Pfizer krijgt, omdat er signalen zijn dat vrouwen meer risico lopen op de mogelijke bijwerkingen van AstraZeneca. "Die bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Bovendien zitten de vaccinatiecentra al met de handen in het haar om de vragen te kunnen bolwerken van families die met vakantie gaan, laat staan dat we daarbovenop de ruilvragen nog eens laten behandelen. Ik denk dat veel vaccinatiecentra dan de handdoek in de ring gooien."

Dewolf benadrukt vervolgens nog dat er geen "zero risk-society" bestaat.  "Iedere medicatie die je neemt, elk vaccin dat je neemt, heeft zijn risico's. Dit leven hangt aan elkaar van risico's. We moeten hier een wijze keuze maken, veel mensen in mijn omgeving hebben die al gemaakt en hebben gekozen voor AstraZenea en Johnson&Johnson."

Beluister het gesprek met Dirk Dewolf in 'De Ochtend' via Radio 1 Select (Luister vanaf minuut 7)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet