Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Werden fans van Taylor Swift gefilmd door camera's met gezichtsherkenning?

vr 14 dec. - 7:08

Om stalkers te vatten zou de Amerikaanse popster Taylor Swift camera’s met gezichtsherkenning hebben ingezet. Dat schrijft het tijdschrift Rolling Stone. Er komt alvast veel kritiek.
Taylor Swift

Het blad Rolling Stone bracht volgend verhaal uit: tijdens een concert van Taylor Swift in Pasadena werden repetitiebeelden getoond op een videokiosk, en dat lokte veel kijklustigen. De geïnteresseerde fans wisten niet dat ze gefilmd werden. De beelden werden naar Nashville gestuurd, waar ze werden vergeleken met een database van honderden mensen, die door Taylor Swift als stalkers worden beschouwd. Taylor Swift heeft nog niet gereageerd op het bericht.

Het doel heiligt niet alle middelen

Er komt veel kritiek op de praktijk. De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU maakt zich zorgen over waar de technologie heengaat.  Ook Jeroen Baert, computerspecialist van de KU Leuven stelt zich vragen in "De Wereld Vandaag": “Hoe lang worden de data bijgehouden en wat wordt precies geanalyseerd? Met wie je naar dat concert gaat? Hoe lang je ergens staat, wat je drinkt?” Volgens hem is “het doel misschien gerechtvaardigd - terroristen of stalkers vangen - maar is het maar de vraag hoe diep het mes snijdt.”

Snel ergens binnen dankzij gezichtsherkenning

Gezichtherkenning is in opmars; ook bij ons wordt er mee geëxperimenteerd. Voetbalclub RWDM vergelijkt de foto die abonnees hebben geüpload met camerabeelden van wie binnenkomt.

Multinational Ticketmaster ging recent in zee met een bedrijfje dat sensoren ontwikkelt die voorbijlopende mensen in een halve seconde kunnen identificeren. Dat zou helpen om snel voorbij de toegangspoortjes van een stadion of een zaal te komen.

Boeken vergaan, data niet

Het zwakke punt is de bescherming van de data, waarschuwt Jeroen Baert. “Nu zijn ze misschien veilig, maar is dat ook zo over 20 jaar?”

Bron: vrtnws.be en "De Wereld Vandaag"

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet