Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Wie politiek zegt, zegt drama. Wie drama zegt, zegt familiefeest"

za 29 dec. - 9:25

Voor de laatste keer dit jaar laten we iemand de Held van de week kiezen. Die eer is vandaag weggelegd voor computerwetenschapper Jeroen Baert. Hij koos niet één, maar meerdere helden die deze week misschien iets minder vrolijke eindejaarsfeesten tegemoet gaan.
Jeroen Baert

"Beste luisteraars,

Ik zal mijn immer balorige zelf zijn en in deze laatste Held van de week dit jaar meteen een loopje nemen met het heilige Radio 1-format. Deze week bezing ik niet één, niet twee, maar een volledig spectrum aan tot nog toe onbekende helden. Tijdens deze drukke feestdagen kunnen we immers overal superhelden en -heldinnen ontwaren. Dichterbij dan je denkt.

Pakjesbezorgers, de mensen van Teleonthaal, daklozenzorg, takeldiensten, bewust onbeschonken bestuurders, het personeel van de spoeddienst. Zo, ik heb mijn lof overgebracht aan zij die het echt verdienen.

Echter, ik heb jullie weer - poets wederom poets - collectief in het ootje want deze opsomming was slechts een slinks afleidingsmanoeuvre om mij te brengen bij de échte helden en heldinnen in wording. Ik ga het namelijk hebben over zij die de komende dagen op familiefeesten te lande het allergrootste gevaar zullen moeten trotseren. Op één familiefeest als je gelukkig hebt, op twee als je helaas een partner hebt, op drie als je echt pech hebt, en op god weet hoeveel - ik mag er niet aan denken - als je in een soort nieuw samengesteld gezin vertoeft. Sorry, ik liet me even gaan...

Zo'n familiefeest is immers sowieso een echt sociaal mijnenveld maar dit jaar zal er zich op elke bijeenkomst een ware beproeving aanbieden. Ik heb het over het hellevuur van de onvermijdelijk politiek geladen discussie. Pauze voor het dramatisch effect. Oh ja.

Iedereen die ook maar een vleugje nieuws heeft opgevangen de laatste weken voelt het tot in zijn kleine teen. Wie politiek zegt, zegt drama. Wie drama zegt, zegt familiefeest. Een echte held of heldin weet uit 'The Art of War' van Sun Tzu dat er bij zo'n onvermijdelijke clash slechts één regel geldt: de aanval is de beste verdediging.

Veeg alle jonge kinderen, bestek en licht ontvlambaar tafelkleed aan de kant en werp je in de strijd, mijn helden. Discussieer met tante Ursula over die moeilijke coalitiegesprekken in Ninove. Bombardeer nonkel Michel met feit na feit na feit over het afwezige aanzuigeffect van NGO's in het Middellands zeegebied. Als oma maar niet denkt dat ze er tussen de nieuwjaarsbrieven en de cava door vanaf komt met een flauwe boutade over het beleid van Eric Van Rompuy.

En je hoeft niet onvoorbereid te komen. Druk dat dekselse Marrakesh-pact op voorhand al een paar keer af voor iedereen, en markeer jouw favoriete passages. Niets zo lekker bij taart en koffie op nieuwjaarsdag als urenlang een lekker potje van mening verschillen over de precieze interpretatie van een wollige VN-tekst. Neem een beamer mee, of een magneetbord. Plaats je als ware moderator boven de discussie. En zorg dat nonkel Ludo exact evenveel spreektijd krijgt over de federale kieskring als je neefje Kenji.

Elk familiefeest kan de ongefilterde spanning en sensatie van de meest legendarische Zevende Dag-uitzending overtreffen. De grote Ivan De Vadder is ooit zijn carrière begonnen op kerstfeest 1977, heb ik me laten toefluisteren.

Dus ga, mijn helden en heldinnen. Gooi jullie in de strijd. In het slechtste geval leert iedereen iets bij, in het slechtste geval heb je een familiefeest minder te bezoeken volgend jaar."

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet