Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Wijn is niet per se vegan

do 24 jan. - 2:09

Wijn wordt gemaakt van druiven, dat weet je uiteraard. Toch is wijn niet per se vegetarisch of vegan.
Voor het klaringsproces worden soms dierlijke producten gebruikt zoals vis of gelatine

“De wijn op zich is natuurlijk vegetarisch” zegt Kathleen Van Den Berghe, die zelf wijn maakt in Frankrijk, in ‘Nieuwe Feiten’.  “Maar in het proces van wijn maken worden producten gebruikt, en sommige daarvan kunnen van dierlijke oorsprong zijn. Het gaat voornamelijk om producten voor de klaring van de wijn: producten om de wijn helderder te maken.” Ook om harde smaken te verwijderen, worden wel eens producten van dierlijke oorsprong gebruikt: producten op basis van eiwit, maar ook op basis van vis en gelatine.

“De vaten in Bordeaux worden bijvoorbeeld geklaard met eiwitten, historisch gezien en vandaag nog steeds” zegt Van Den Berghe.  Al ga je er achteraf in de analyse van de wijn geen sporen van terugvinden.

Zijn er ook alternatieven voor die dierlijke producten? “Die zijn er, en die waren er vroeger ook, maar nu worden ze meer en meer gebruikt” zegt Van Den Berghe. “Er zijn alternatieven op basis van erwten, en op basis van aardappelen. Al werken ze trager, en daarom zijn ze niet altijd even populair. Maar een groot alternatief is om de wijn gewoon niet te klaren, en geen enkel product te gebruiken.” 

Van Den Berghe klaart haar wijn zelf niet, wil dat dan zeggen dat haar wijn troebel is? “Nee, omdat hij lang genoeg op vat gelegen heeft, en omdat hij niet snel gebotteld wordt.”

En hoe kan je weten of je wijn vegan is of niet? “Er bestaan wel labels, maar veel wijnboeren gebruiken ze niet” zegt Van Den Berghe. Ook op haar wijn vind je dat label niet, al is ie wel degelijk vegan: “Omdat het nog maar eens een label erbij is, en we hebben er al heel veel. Die labels zijn ook allemaal niet gratis, en misschien mag je de wijn dan ook niet exporteren. Voor een klein wijnbedrijf is dat niet zo evident.”

Veel wijnen zullen per definitie wel vegan zijn, maar het staat niet per se op het etiket. Daarvoor zal je de wijnboer moeten kennen, en vertrouwen in hem hebben.

En wat dan met de supermarktwijnen?  “Ik durf nooit in algemeenheden spreken, maar bij een commerciële wijn die snel op de markt moet gebracht worden, is er toch meer risico dat er meer producten in worden gebruikt" zegt ze.

Tot slot wil Van Den Berghe nog een misverstand uit de wereld helpen: er is geen link tussen vegan en bio. “Je kan bio zijn zonder vegan, en je kan vegan zijn zonder bio.”

Meer weten? Lees: 'Zorgt vegan wijn voor een revolutie in de wijnindustrie?" op eostrace.be

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet