Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Directeur UZ Brussel: "Heel veel experts, heel veel diverse meningen, doordat de overheid niet duidelijk communiceert"

di 15 sep. - 9:36

Het aantal coronabesmettingen neemt snel toe, en dat baart zorgen. Er is nood aan duidelijke en betrouwbare informatie door de overheid, maar die is er op dit moment niet, zegt Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel. "En als dat er niet is, wordt dat ingevuld door iedereen die er op zijn manier iets van kent. Experts komen heel veel aan bod, maar dat is net omdat er vanuit het beleid heel veel onduidelijkheid is."
Marc Noppen

Het aantal coronabesmettingen zit al enkele dagen in stijgende lijn. In de week van 5 tot 11 september hebben elke dag gemiddeld 746 mensen positief getest. Een stijging met de helft in vergelijking met twee weken geleden. Afgelopen vrijdag zijn in een dag tijd meer dan 1.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. En dat baart experts zorgen.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest liggen de cijfers het hoogst. Volgens Sciensano test 5 procent van de geteste mensen in het gewest positief. "Dat getal hangt af van de teststrategie die je hanteert", zegt Marc Noppen, longarts en CEO van het UZ Brussel. "In ons ziekenhuis testen wij iedereen die binnenkomt, voor een geplande opname bijvoorbeeld, dat is een goede steekproef. 1 procent van de geteste mensen bij ons is positief, dat is een ander cijfer dus dan bij Sciensano. Er komen bij ons ook veel mensen uit Vlaams-Brabant en Vlaanderen."

"Als je dan bijvoorbeeld kijkt naar het reproductiecijfer (R-waarde, een graadmeter voor de snelheid waarmee het virus zich verspreidt), zie je dat dat het hoogst is in Gent, wat je ook niet zou verwachten. De R-waarde is het hoogst in stedelijke omgevingen. In Brussel is dat 1,3 (1 besmet persoon besmet dan 1,3 andere personen, red), in Gent 2,1, Antwerpen 1,6."

In het Brussels Gewest "zie je wel een probleem in de dicht bevolktere kanaalzone dan in het minder bevolkte en rijkere zuidoosten van Brussel. Het is nu eenmaal zo, waar mensen veel op mekaar wonen, waar de sociaal-economische omstandigheden ook dikwijls minder gunstig zijn, zie je de kans op besmetting stijgen."

(lees verder onder de foto)

"Iedereen geeft zijn of haar mening en dat is zeer verwarrend"

We zitten nu in de meest kritische fase, zegt Noppen, de meest kritische fase, met de meeste onzekerheden. "Omdat niemand weet wat er gaat gebeuren. Wat brengt de herfst, wat brengt de winter, wanneer komt het griepseizoen... We weten het niet goed, en dat is niet erg, dat is geen schande."

Maar: "Net door die onzekerheid zit er een vacuum in de communicatie. Er is nood aan consistente, transparante, betrouwbare boodschappen vanuit het beleid, maar dat is er nu niet, dat hoor je niet. En als dat er niet is, wordt dat ingevuld door iedereen die er op zijn manier iets van kent, virologen, epidemiologen... alle experten die hun deel bekijken. Zij komen heel veel aan bod, maar dat is net omdat er vanuit het beleid heel veel onduidelijkheid is."

Er zijn geen consistente, transparante, betrouwbare boodschappen vanuit het beleid. En als dat er niet is, wordt dat ingevuld door iedereen die er op zijn manier iets van kent. Experts komen heel veel aan bod, maar dat is net omdat er vanuit het beleid heel veel onduidelijkheid is.

De overheid moet betrouwbaar en repetitief communiceren, met altijd eenzelfde duidelijk doel. "Het is niet verkeerd om te zeggen dat we in tijden van onzekerheid leven. Het is belangrijk om te zeggen dat we de maatregelen die we vandaag nemen, met de kennis die we vandaag hebben, volstaan. Dat moet je blijven herhalen, tot in den treure. Dat is groepspsychologie, er zijn technieken om dat gerealiseerd te krijgen."

Er is vandaag geen consistente communicatie vanuit de overheid. "En dus zijn er zeer diverse informatiebronnen, met iedereen die er zijn of haar mening over heeft. Voor de bevolking, die zelf geen expert is, is dat best verwarrend."

Noppen: "Als Vlaams ziekenhuis niet betrokken bij Brussels overleg"

Biostatisticus Geert Molenberghs pleit voor één groot spoedoverleg voor Brussel. Noppen is voorstander, maar heeft één kritische bedenking. "We zijn een complex land, en in Brussel zie je dat het duidelijkst. Wij zijn een Vlaams ziekenhuis in Brussel en wij worden niet altijd betrokken bij overlegrondes. En dat is best wel vervelend."

Hoe kijkt Noppen naar de komende maanden? "Wij hebben ons huiswerk gemaakt, al hopen we dat we het niet uit de schuif moeten halen. Een groot deel van ons personeel heeft in het voorjaar waanzinnig hard gewerkt, en is daarna eigenlijk niet tot rust kunnen komen."

Hij waarschuwt, net als andere artsen dat eerder deden, voor de belasting door niet-covid-gerelateerde zorg. De voorbije maanden stelden veel mensen doktersbezoeken uit, waardoor ze nu pas specialisten opzoeken en diagnoses krijgen. De zogenoemde burden of disease. "In 3 maanden kregen wij 40 procent minder kankeraanmeldingen. Dat kan niet, die patiënten zijn niet weg, we hebben ze nog niet allemaal opgevist."

"Nu is er een inhaalbeweging aan de gang in die niet-covid-gerelateerde zorg, en die is mogelijk nog groter dan de covid-zorg. We gaan de komende maanden en jaren hier nog een groot naschok-effect van zien."

Bekijk het integrale gesprek met Marc Noppen in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet