Microbioloog Herman Goossens vreest dat feestende jongeren tweede golf versnellen

23 juni 2020
© VRT
“Ik maak mij zeer grote zorgen”, zegt microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) na de beelden van de feestvierders in Brussel, Diegem, Anderlecht en Hasselt. “Tot een tweetal weken geleden dacht ik wel dat er een tweede golf zou aankomen, maar ik zag die toen in de herfst, wanneer we terug meer binnenskamers gaan leven en er meer kans is op overdracht”, zegt hij in 'De Wereld Vandaag'.

Het was behoorlijk druk in Brussel afgelopen zaterdagnacht. Veel mensen bouwden een feestje, dicht bij elkaar, zonder mondmasker. Ook op andere plekken in het land werd er stevig gefeest.

(lees verder onder de tweet)

"Als ik nu zie wat er aan het gebeuren is met de fuiven in België en Frankrijk, als ik zie wat er in Duitsland aan het gebeuren is, dan denk ik dat een tweede golf er misschien nu al zit aan te komen, en dat we zelf bezig zijn met het maken van die tweede golf”, reageert Herman Goossens in 'De Wereld Vandaag'. “En dat vind ik zeer bedroevend, en frustrerend.”

Als we zo verdergaan, zijn we zelf bezig met het maken van een tweede golf.

De microbioloog wil ook dat wetenschappers er bij de Veiligheidsraad op hameren om mondmaskers te verplichten in winkels. “Ik zou het hard spelen en zeggen aan politici: als jullie meer versoepelingen willen, willen wij daar die maskers bij.” De professor zegt dat hij “ontgoocheld” zou zijn “mocht men een heleboel versoepelingen aankondigen zonder de mondmaskers te verplichten in winkels”.

Beluister het gesprek met Herman Goossens via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: