Minister Vandenbroucke: “Jongeren niet per se eerst vaccineren om hen perspectief te geven"

3 februari 2021
© Radio 1
België geeft het AstraZeneca-vaccin voorlopig niet aan 55-plussers. Maar volgens minister Frank Vandenbroucke betekent dat niet per se dat jongeren daarom het eerst gevaccineerd moeten worden.

Na onder meer Duitsland en Frankrijk beslist ook ons land nu om het AstraZeneca-vaccin voorlopig niet aan mensen ouder dan 65 toe te dienen. Nochtans had het Europees Geneesmiddelenbureau het vaccin eerder een positief advies gegeven zonder leeftijdsbeperking, maar volgens sommige landen zijn er momenteel te weinig gegevens die garanderen dat het ook bij oudere mensen goed werkt. Ook onze Hoge Gezondheidsraad adviseert nu het vaccin voorlopig eerst aan mensen jonger dan 55 toe te dienen.

Onder andere PS-voorzitter Paul Magnette stelde voor om het vaccin dan bijvoorbeeld voor studenten in het hoger onderwijs te gebruiken. Normaal komen die pas veel later aan bod, maar het AstraZeneca-vaccin wordt de komende weken wel volop geleverd.

Ook verscheidene experten hadden in een open brief opgeroepen om de jongeren meer perspectief te bieden. Maar volgens Frank Vandenbroucke betekent dat niet dat ze daarom het eerst gevaccineerd moeten worden. “Ik wil toch een misverstand uit de wereld helpen: als je jonge mensen, studenten bijvoorbeeld, perspectief wil geven op een normaal leven en de vrijheid die hen beloofd is, dan is het niet zo dat je die jonge mensen eerst moet vaccineren. Wat je moet doen, is ervoor zorgen dat voldoende snel een voldoende grote groep in de hele samenleving gevaccineerd is, zodanig dat je geen uitslaande brand meer krijgt, waarbij de ziekenhuizen volstromen met mensen. En dat is de voorwaarde waarop de hele samenleving haar vrijheid kan herwinnen. Je moet een onderscheid maken tussen wie we vaccineren en wie ervan profiteert”, zei Vandenbroucke in 'De Ochtend'.

In de loop van de dag is er overleg gepland over de vaccinatiestrategie. Vanmorgen vergaderden de ministers van Volksgezondheid al. Vanavond komt ook de Taskforce Vaccinatie bijeen. Vandenbroucke vraagt dan ook “wat geduld” in verband met een mogelijke nieuwe strategie-aanpassing.

Luister naar het gesprek met minister Frank Vandenbroucke in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: