Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Nederlandse arts in Zuid-Afrika: "Omikron een "blessing in disguise"? Te vroeg en te gevaarlijk om nu al te zeggen"

wo 15 dec. - 8:00

Omikron werd een drietal weken geleden voor het eerst vastgesteld in Zuid-Afrika en werd in sneltreinvaart de variant die de meeste besmettingen veroorzaakt. De symptomen lijken wel minder te zijn. Kan dat op termijn gunstig zijn? Hugo Tempelman, een Nederlandse arts die in Zuid-Afrika werkt, reageert in 'De Ochtend'.
Onderzoek naar het virus

Beluister het gesprek met Hugo Tempelman in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

"Omikron is zo sterk dat het in twee weken tijd delta van de kaart geveegd heeft", zegt Hugo Tempelman, een Nederlandse arts die in Zuid-Afrika werkt en met zijn laboratorium nauw betrokken was bij de ontdekking van omikron en er nu ook onderzoek naar voert.

"Veel besmettelijker"

"Wat we tot nu toe weten, is dat omikron veel besmettelijker is. Tussen 12 en 23 november zaten we aan 260 besmettingen per dag, nu aan 16.000 tot 17.000. Daarnaast zien we ook positieve dingen. Zo zijn er minder overlijdens. Tijdens de piek met de deltavariant, met ook 16 tot 17.000 besmettingen per dag, waren er 200 tot 300 overlijdens per dag, nu 10 tot 11. Ook het ziektebeeld is veel milder. Of dat nu te maken heeft met de infectie zelf, of met het feit dat 60 procent van de Zuid-Afrikanen al een eerste keer ingeënt is, is niet duidelijk. Maar we zien dus wel een bescherming tegen erge ziekte."

"We zien druk op de ziekenhuizen, maar dat is vooral op de eerstelijnszorg, waar mensen met medicatie naar huis kunnen. We zien veel minder mensen met respiratoire aandoeningen, veel minder langdurige COVID, veel minder geur- en smaakverlies, veel minder longontsteking. We zien nu mensen met keelpijn, gewrichtspijn, abdominale pijn."

"Over paar maanden kunnen we misschien wel zeggen dat omikron een "blessing" was"

Tempelman gelooft in de bekende maatregelen zoals het mondmasker, handen wassen, ontsmetten en afstand houden. Maar ook in vaccins: een Zuid-Afrikaanse studie die gisteren verscheen, toonde een hoge bescherming tegen ernstige ziekte, opname op intensieve zorg en overlijden. Is het nodig om de boosterprik te versnellen?

"Het is een gok: wat is het meest verstandig? We moeten nu te weten komen hoe snel en hoeveel antilichamen aangemaakt worden: komen die beneden een bepaalde drempel, dan kan je het tijdstip van de booster aanpassen. We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn, anderzijds, we moeten heel erg zoeken naar een verandering van het vaccin waardoor we langer beschermd zijn. Iedere inwoner vier keer per jaar naar een arts sturen voor een vaccin is een enorme belasting.

Aan de ene kant heel besmettelijk, aan de andere kant minder symptomen. Is de omikronvariant misschien een blessing in disguise, iets wat nu erg lijkt, maar op termijn wel gunstig kan uitdraaien? Omikron is een goede mobilisatie van het immuunsysteem, vindt Tempelman "Het is nog te vroeg en te gevaarlijk om te spreken van een blessing. Iedereen die ziek wordt activeert wel zijn immuunsysteem en maakt antilichamen aan. Misschien kunnen we het over een paar maanden wél zeggen. Zoveel mensen zijn ziek geweest en hebben antilichamen, waardoor een volgende strain minder kans heeft."

Beluister het gesprek met Hugo Tempelman in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet