Peter Adriaenssens: “De hersenen van kinderen in armoede lopen averij op"

9 december 2019
© Radio 1
Volgens de jongste cijfers van Eurostat wordt in Vlaanderen meer dan 1 kind op 10 geboren in een kansarm gezin. Radio 1 wil voor én tijdens De Warmste Week de strijd tegen kinderarmoede steunen. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens is bestuurslid van het Kinderarmoedefonds. In 'De Ochtend' vertelde hij waarom die actie zo belangrijk is.

“Wij zoeken en steunen vooral innoverende projecten in de strijd tegen de kinderarmoede” zegt Peter Adriaenssens in ‘De Ochtend’. Die projecten zijn gericht op lange termijn en wetenschappelijk ondersteund. “Want we willen ook kunnen bewijzen dat het echt een verschil maakt.”

"De hersenen van kinderen in armoede lopen averij op"

Het Kinderarmoedefonds gebruikt 17 à 18 criteria om te beoordelen wanneer er sprake is van armoede. Met een lege boterhammendoos naar school gaan, of geen reserveschoenen hebben bijvoorbeeld. Apart zijn die dingen wel op te lossen. “Maar sommige kinderen leven in gezinnen waar er op heel veel criteria uitval is.” En dat is problematisch: “De hersenen van kinderen in armoede lopen averij op, ten opzichte van kinderen die wel alle kansen krijgen. En dat is natuurlijk onze grote zorg.” Hun ouders hebben door de stress van de armoede ook veel zorgen, en kunnen weinig ‘leuks’ doen om het kind te stimuleren.

"Men onderschat het aantal nieuwe armen"

Adriaenssens maakt ook een onderscheid tussen armoede en kansarmoede. “Bij hele ernstige armoede zijn er vaak oplossingen.” Maar bij mensen die tegen de grens van de armoede aanflirten is dat anders. Vaak is daar ook schaamte. “Men onderschat het aantal nieuwe armen ook” zegt Adriaenssens. Denk bijvoorbeeld aan alleenstaande moeders met kinderen.

Adriaenssens is dan ook erg blij dat Radio 1 een actie opzet om de strijd tegen kinderarmoede te steunen. Ook jij kan helpen door een smiley te sms’en naar 4342.

Bekijk het gesprek met Peter Adriaenssens in 'De Ochtend':

Lees ook: