Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Plots de slappe lach? Een onverwachte huilbui? "Heel normaal en manier om te ontladen"

ma 11 mei - 10:24

In de afgelopen weken heb je het misschien ook gemerkt, dat de tranen sneller over je wangen liepen, of dat je in een slappe lach raakte waar niet meteen een eind aan kwam. Vraag maar aan Ayco Duyster (en geniet nog eens na in dit artikel). Klopt het, dat onze emoties in deze periode heviger lijken dan anders? Vincent Byloo vroeg het aan Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen.
Vrouw bij een psycholoog

"Soms voelt het alsof je wiet gerookt hebt, alsof je voor het minste in de lach schiet." Dat is wat collega Ayco Duyster opmerkte nadat ze 'On air' in de lach schoot:

Ayco's lachkramp:

Dat gevoel herkennen wel meer mensen. Volgens psycholoog Koen Lowet is dat ook niet zo vreemd:

"Iedereen ervaart dat die lockdown toch heel wat spanning met zich meebrengt. Die spanning gaat zich op een bepaald moment ontladen. Dat kan op verschillende manieren: sommige mensen beginnen te lachen, sommige beginnen te huilen of worden kwaad." 

Zoeken wat voor jou werkt

In deze belastende periode is het vooral belangrijk om die emoties te reguleren en te ontladen op de juiste manier. Sporten blijft een goeie manier, contact maken met andere mensen (vanop afstand) en praten over je ervaringen ook. "Het is vooral zoeken bij jezelf: wat werkt goed voor jou en hoe ging je ook voor de corona-crisis al om met die spanning."

Die 'lockdown-spanning' wordt vaak ook echt fysieke spanning, zegt Lowet: "Iedereen ervaart dat anders: soms is dat hoofdpijn, of een knoop in de maag. Of je lichaam voelt helemaal anders aan."

Wat na de lockdown?

Die spanning ontlaadt niet iedereen even efficiënt, waardoor veel mensen na de lockdown wel eens hulp nodig zouden kunnen hebben: "Veel mensen ervaren die spanning als negatief en hebben er heel veel last mee gehad. Dat is verontrustend. Maar aan de andere kant zijn er ook heel wat mensen die het goed hebben aangepakt. Die zijn gaan nadenken over hun work-life balance. Het is ook niet al kommer en kwel op dit moment."

"Psychologen zijn ook maar mensen"

Ze staan dan wel in de 'emotionele frontlijn', maar hoe gaan psychologen zelf om met de druk van de lockdown? "Er zijn toch heel wat kopzorgen bij collega-psychologen. Heel wat praktijken zijn in het begin stilgelegd, dat is financieel een domper." zegt Koen Lowet. "Psychologen zijn ook maar mensen natuurlijk. We hebben hier in huis ook al vaak ervaren dat we met het gezin in de lach schieten, net als Ayco."

Beluiser het gesprek met Koen Lowet

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet