Sammy Mahdi wil duidelijke taal bij CD&V, ook over migratie: "Wie hier illegaal verblijft, moet worden teruggestuurd"

13 september 2019
CD&V moet voortaan veel duidelijker zeggen waar de partij voor staat, of het nu over het klimaat gaat of over migratie, vindt jongerenvoorzitter Sammy Mahdi. Hij geeft ook een schot voor de boeg: "Iedere mens blijft een mens, maar helaas is het ook zo dat er mensen moeten worden teruggestuurd."

Nu de verkiezingsnederlaag van CD&V van 26 mei intern geanalyseerd is, is het tijd om te leren uit de gemaakte fouten, klinkt het bij verschillende CD&V'ers. Een veelgehoord mantra daarbij is simpelweg: duidelijkheid.

"We moeten heel duidelijk zijn over de standpunten die we goedkeuren op congressen", zegt jongerenvoorzitter Sammy Mahdi daarover in "De ochtend" op Radio 1. "Die moeten we dan daarna ook duidelijk verdedigen. Ik denk dat we daarin tekortschieten. Dan spreken we vaak met 'maren', komma's en 'alsen'. Terwijl we die moeten laten vallen, zo simpel is het."

Francis Benoit, CD&V-burgemeester in Kuurne, beaamt dat. Het ontbreekt de partij aan goede slogans, zegt hij. "'De revolutie van de redelijkheid', dat krijgt niemand uitgelegd. We zoeken naar een compromis in de regering en zeggen dan: 'dit was het standpunt, maar het is door CD&V afgezwakt'. We moeten voortaan kiezen voor eigen punten. We hebben nu de luxe van de luis in de pels te kunnen zijn: constructief, maar wel met een duidelijke boodschap naar de kiezer."

Mensen terugsturen

Mahdi vraagt zich af of CD&V nog de "consensuspartij" moet zijn die het altijd geweest is. "Vandaag haalt de partij geen partij 40 procent meer en moeten we dus niet op zoek naar een consensus, maar wel onze eigen ideologie veel meer in de verf zetten." Wat niet betekent dat de CD&V het midden moet verlaten, voegt hij toe. "We moeten tussen de extremen in blijven staan, maar we mogen ook niet waggelen van links naar rechts."

Het verschil met N-VA is: wij gaan niet op dossiers staan dansen als iemand wordt teruggestuurd

Hij wijst naar een krantenartikel van een paar jaar geleden waarin elke partij ja-neevragen moest beantwoorden. "Wij hebben daar identiek hetzelfde geantwoord als N-VA." Hij bedoelt dat CD&V zich soms de kaas van het brood laat eten door andere partijen met vergelijkbare standpunten, of het nu gaat over klimaat of over identiteit en migratie.

"Op vlak van migratie staat CD&V voor een sterk rechten- en plichtenverhaal", illustreert hij. "Wie hier illegaal verblijft moet worden teruggestuurd. Mensen die hier toekomen, moeten alle kansen krijgen om de asielprocedures te doorlopen. Als ze dat gedaan hebben, moeten ze ook deel kunnen uitmaken van onze samenleving. Het verschil met N-VA is: wij gaan niet op dossiers staan dansen als iemand wordt teruggestuurd. Iedere mens blijft een mens, maar helaas is het ook zo dat er mensen moeten worden teruggestuurd."

Beluister het volledige gesprek met Sammy Mahdi:

"Iemand met een smoel"

Belangrijk in die "duidelijke communicatie", wordt de nieuwe voorzitter, nu Wouter Beke geen kandidaat meer is om zichzelf op te volgen. Dat moet iemand zijn "met een smoel, niet grijs", zegt Benoit, die suggereert dat CD&V misschien ook extern moet kijken. Karel Van Eetvelt, de topman van bankenfederatie Febelfin, wordt hier en daar genoemd als interessant profiel. "Ik ben fan", geeft Benoit toe. "Maar ik ken die man inhoudelijk niet. Ik weet niet of die volledig achter ons project staat."

Af en toe wordt er ook expliciet in de richting van Sammy Mahdi gekeken voor die voorzittersrol. "Ik kan nu moeilijk zeggen of ik kandidaat zal zijn of niet. Ik moet die denkoefening nog maken." Mahdi zegt ook af te wachten welke partijtopper op welke plaats terechtkomt, na de Vlaamse en federale regeringsvorming. "Maar ik sluit niets uit."

Bron: VRT NWS en De Ochtend

Beluister het volledige gesprek met Francis Benoit:

Lees ook: