"Streng straffen van jongeren werkt niet afschrikkend, maar juist verergerend"

10 maart 2021
© VRT
De drie jongeren die betrokken zouden zijn bij de dood van een homoseksuele man afgelopen weekend, zouden al bekend zijn bij de politie en het gerecht. “Dat is een gekend verhaal”, zegt professor jeugcriminologie Yana Jaspers in 'De Ochtend'. Maar het straffen van minderjarigen alsof ze volwassen zijn, werkt volgens haar niet.

Afgelopen zaterdag werd een 42-jarige man dood aangetroffen in een park in Beveren. Het slachtoffer had daar afgesrpoken via Grindr, een homo-datingapp.

De drie jongeren die betrokken zouden zijn bij zijn dood, zijn intussen in een gesloten instelling geplaatst. Omdat ze minderjarig zijn, geeft het parket niet veel informatie prijs. Wat wel geweten is, is dat de jongeren al bekend zouden zijn bij de politie en het gerecht.

Een veelvoorkomend verhaal, volgens Yana Jaspers, professor Jeugdcriminologie aan de VUB. Volgens haar is het niet evident om jongeren die in de criminaliteit belanden, weer op het rechte pad te krijgen.

"Streng straffen van jongeren werkt niet afschrikkend, maar verergerend"

"We weten dat een grote aantal jongeren die herhaaldelijk criminele feiten plegen, vaak een meervoud aan problemen hebben op meerdere levensgebieden", zegt Yana Jaspers in 'De Ochtend'.

"Dit gebeurt niet holderdebolder. We zien dat jonge delinquenten vaak psychiatrische diagnoses hebben zoals gedrags- en stemmingsstoornissen en ADHD, maar ook trauma en depressie", zegt Jaspers. Volgens haar zijn zulke jongeren ook vaak maatschappelijk kwetsbaar door een opstapeling van nadelen zoals kansarmoede, gebrekkige schooltrajecten en socio-economische deprivatie (zoals bijvoorbeeld te weinig geld).

Acht risicofactoren

Volgens Jaspers is het moeilijk om een pasklare oplossing te vinden voor het probleem. "Het is belangrijk om de maatschappij te beschermen, maar ook om de jongeren te helpen", zegt Jaspers. Het straffen van minderjarigen alsof ze volwassen zijn, werkt volgens haar niet.

"We weten dat het streng straffen van jongeren niet afschrikkend, maar juist verergerend werkt", zegt Jaspers. "Er zou ingezet moeten worden op preventie door acht grote risicofactoren aan te pakken. Dat zijn zaken als antisociaal gedrag, het hebben van delinquente peers (vriendenkring red.), familiale problemen, slechte school-en werkprestaties, het gebrek aan zinvolle vrije tijd, enzovoort."

Beluister het gesprek met Yana Jaspers in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: