Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Waarom is borstkanker zo moeilijk uit te roeien?

vr 29 okt. - 6:41

Hoewel de wetenschap niet stil staat en er onderzoek wordt gedaan naar beloftevolle behandelingen, krijgt 1 op de 10 vrouwen ooit borstkanker.
borstkanker

Borstkanker komt nog steeds veel voor, ook als je gezond leeft. Wat als je de diagnose van borstkanker krijgt? Moet je dan panikeren? Oncoloog Hans Wildiers (KU Leuven) legt uit hoe het komt dat zoveel vrouwen de diagnose van borstkanker krijgen in een nieuw college van de 'Universiteit van Vlaanderen'. 

Minstens 1 op de 10 vrouwen krijgt de diagnose van borstkanker in haar leven. Hoe komt het dat de wetenschap borstkanker niet kan uitroeien?  "Ons lichaam deelt dagelijks miljarden cellen. Dat doen we omdat onze cellen en weefsels verouderen, en onze organen nieuwe cellen nodig hebben om te kunnen functioneren", aldus Wildiers. "Ook in de borsten vindt deze celdeling plaats, waarbij het volledige DNA, of het erfelijke materiaal, gekopieerd wordt. Dat gebeurt meestal helemaal correct, maar af en toe gebeuren er toch foutjes. Gelukkig hebben wij een goed immuunsysteem, dat de meeste foute cellen herkent en uitschakelt. Maar soms glippen toch enkele fouten cellen langs ons immuunsysteem, die dan ongecontroleerd groeien."

"Deze cellen groeien binnenin de melkgangen, waar ze de voorloper vormen van borstkanker. Als de tumorcellen er vervolgens in slagen om de melkgang te doordringen, dan zullen de tumorcellen in de lymfevaatjes terechtkomen en vervolgens een borsttumor vormen. We spreken dan van borstkanker."

"Het probleem is dat borstkanker niet door één maar door meerdere fouten veroorzaakt wordt. En we weten nog niet goed hoe die fouten gebeuren. Meestal is de oorzaak te wijden aan toeval of pech: de loterij van het leven. Er zijn wel enkele risicofactoren die we een beetje kunnen beïnvloeden. Zo kan een vrouw rond de menopauze een hormoonsubtitutiepil nemen, waardoor het risico op borstkanker van 10% naar 12% stijgt. Vrouwen die geen kinderen krijgen, geen borstvoeding geven, te weinig bewegen, te veel alcohol drinken of te ongezond leven, hebben eveneens een licht verhoogd risico op borstkanker. Maar zelfs als je al die dingen wél doet, kan je nog steeds borstkanker krijgen", aldus Wildiers. "Er bestaat ook niet maar één soort borstkanker. Er zijn verschillende soorten borstkanker die allemaal een andere diagnose en behandeling vragen."

"Onze grote droom is natuurlijk om uitgezaaide borstkanker individueel en gepersonaliseerd te behandelen, waarbij we voor elke patiënt, elke tumor en elke uitzaaiing kunnen meten welke fouten er zijn, om ze vervolgens gericht te kunnen aanvallen. Dat doen we best in een vroeg stadium van borstkanker, als er nog niet te veel fouten zijn. Want als je wacht tot een laat stadium, dan is het eigenlijk onbegonnen werk."

Waarom is borstkanker dan zo moeilijk uit te roeien? "We weten de oorzaak van borstkanker niet altijd even goed, wat ook preventie moeilijk maakt. Als een borstkanker dan verschijnt, kunnen we de borstkanker vrij goed behandelen, als deze lokaal is, en kunnen we de grote meerderheid genezen door operatie, bestralen of preventieve medicatie. Bij de minderheid van mensen met borstkanker met uitzaaiingen, kunnen we geen volledige genezing bekomen. Maar er zijn heel veel behandelingen en er komen wekelijks nieuwe behandelingen bij. Tenslotte blijft de wetenschap uiteraard hard zoeken om borstkanker ooit definitief uit te roeien", besluit Wildiers.  

Meer weten over borstkanker? Bekijk dan het integrale college van Oncoloog Hans Wildiers:

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet