Waarom vrouwen het zo moeilijk vinden om Facebook vaarwel te zeggen

7 mei 2018
Het is makkelijker voor mannen om hun Facebook-account te verwijderen dan voor vrouwen. Dat zegt de Amerikaanse journaliste Sarah Jeong. Lieven Vandenhaute legde de kwestie voor aan Sofie Verhalle.

“Het is een feit dat vrouwen op een andere manier internet gebruiken dan mannen” zegt sociale media-expert Sofie Verhalle in ‘Nieuwe Feiten’. “Vrouwen gaan vaker op zoek naar een connectie, en mannen gaan vaker op zoek naar informatie.”

Verhalle: “Je merkt het ook aan de manier waarop mannen en vrouwen Facebook gebruiken. Vrouwen zijn meer bezig met interactie, en liken ook iets meer. Mannen gaan pagina’s volgen en gaan meer comments geven op abstracte thema’s.”

Verjaardagskalender en adresboek

Daarom is het voor vrouwen ook moeilijker om met Facebook te stoppen: als je er veel tijd in hebt gestoken, en veel connecties hebt gelegd, dan is het heel moeilijk om daarmee op te houden. Facebook is immers ook je verjaardagskalender en je adresboek. “We zien dat die emotionele investering groter is bij vrouwen dan bij mannen.”

Hebben mannen dan geen sociaal netwerk te onderhouden? “Sarah Jeong beweert dat sommige mannen het netwerk gebruiken via hun vrouw” zegt Verhalle. Met andere woorden: ze laten hun vrouw in hun plaats sociaal zijn. Verhalle heeft hier geen wetenschappelijk bewijs voor, “maar uit de anekdotiek blijkt het wel een grond van waarheid te hebben”, zegt ze.

Is Facebook dan toch onmisbaar? Verhalle merkt op dat ze van een heel aantal mensen geen e-mailadres of telefoonnummer heeft. Via sociale netwerken is ze toch geconnecteerd met hen. “Als Facebook zou ophouden met bestaan, zou ik 70% van mijn kennissenkring heel moeilijk kunnen bereiken.”

Lees ook: