Ziekenhuis klaagt tabaksindustrie aan: “Het is onze taak om kanker de wereld uit te helpen”

3 februari 2018
Een ziekenhuis dat aangifte doet tegen tabaksproducenten, het gebeurt in Nederland. Het Antoni Van Leeuwenhoek-ziekenhuis schaart zich achter een aanklacht die al sinds 2016 loopt. "Het is ook onze taak om waar mogelijk ziekte te voorkomen."

"Zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte", luidt de aanklacht waar het Amsterdamse ziekenhuis zich achter zet. Sinds 2016 loopt een aanklacht tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland.

Heftige verslaving

"Het is onze taak om kanker de wereld uit te helpen", verklaart René Medema, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis de keuze. "Door patiënten zo goed mogelijk te behandelen, maar ook waar mogelijk de ziekte te voorkomen." 

Tabak is de oorzaak van dertig procent van de kankergevallen

"Tabak is de oorzaak van dertig procent van de kankergevallen", vervolgt de arts. "Als het aan ons lag, was er geen tabak. Het is een heftige verslaving, als je ziet dat tachtig procent van de rokers in Nederland wil stoppen, maar er niet in slaagt." 

Sjoemelsigaret

Enerzijds hoop het ziekenhuis dat de sjoemelsigaret verdwijnt door de aanklacht. In de filter van een sigaret zitten kleine gaatjes om het gehalte teer een nicotine te verlagen. Alleen, tijdens het roken worden die gaatjes afgedekt door de vingers en en mond van de roker, dus komen de schadelijke stoffen alsnog binnen. 

Het product is zo verslavend, dat het helemaal niet zo'n vrije keuze is

"Maar we willen ook strengere regels over de leeftijdsgebonden verkoop van tabak. In principe heeft iemand de vrije keuze om te stoppen met roken, maar het product is zo verslavend, dat het helemaal niet zo'n vrije keuze is. Iemand die op z'n 12 of 14 begint en daarna zwaar verslaafd is, raakt er meestal moeilijk van af." 

"We stigmatiseren bewust niet de roker." Daarom richten ze zich tot de tabaksindustrie. "Die speelt een grote rol in dit grote maatschappelijke probleem."

Ook een morele boodschap: 'Waar zijn we met z'n allen mee bezig?'

Maakt de zaak juridisch een kans? Medema gelooft van wel. "Anders zouden we geen aangifte doen. Bovendien is er een morele boodschap: 'Waar zijn we met z'n allen mee bezig?'. Roken is nergens goed voor. De roker heeft de sigaret nodig, maar het brengt hem verder niets op." 

Lees ook