Aflevering 5: Over de handdruk van de eeuw en het trauma van Srebrenica

26 december 2021
© VRT
Aflevering 5 van de podcast ‘Het Mirakel van Schuman’ staat in het teken van oorlog. Of ‘geen oorlog’ eigenlijk. Wanneer Hendrik Vos en Sven Speybrouck de graven van Verdun bezoeken zijn ze enorm onder de indruk. Bijna 40 jaar eerder stonden François Mitterrand en Helmut Kohl er ook. Hand in hand. Hendrik en Sven ontmoeten ook Elma en Rob in Srebrenica. Een pakkend relaas.

Beluister de vijfde aflevering: ‘Geen oorlog’

De handdruk van de eeuw

Een van de meest symbolische plekken voor de nooit-meer-oorlog-gedachte is Verdun, waar in 1916 gekampt werd tussen Duitse en Franse soldaten, in de Eerste Wereldoorlog. Er vielen vele tienduizenden doden, zowel aan de Franse als aan de Duitse kant. Het was een totaal zinloos en absurd bloedvergieten.

Het was heel zeldzaam in de internationale politiek, maar Mitterrand en Kohl zagen elkaar graag.

Hendrik en Sven zijn enorm onder de indruk wanneer ze de graven van Verdun bezoeken. Bijna 40 jaar eerder stonden ook de Franse François Mitterrand en de Duitse Helmut Kohl op die plek. Tijdens de ‘Marseillaise’ zelfs hand in hand. Onbeweeglijk. Er groeide een diepe vriendschap tussen de heren. “Het was heel zeldzaam in de internationale politiek, maar ze zagen elkaar graag.”

Klik en ontdek meer:

Dat er 70 jaar geen oorlog tussen grootmachten Frankrijk en Duitsland was, is een unicum in de Europese geschiedenis. Maar op militair vlak heeft de EU nooit echt kunnen samenwerken. Toch had Europa een sterk leger kunnen gebruiken: begin jaren ‘90 keken Nederlandse militairen machteloos toe hoe een volkerenmoord zich voor hun ogen afspeelde, in Srebrenica.

Hendrik en Sven trekken naar Srebrenica, waar het trauma plaatsvond. Ze ontmoeten er Elma, die haar grootvader opgepakt en vermoord zag door Servische soldaten en Rob Zomer, een Nederlandse militair die erbij was in de jaren ’90. Hij probeert nu verder te leven met de littekens van toen. Het is een confrontatie tussen twee personen, onbekend voor elkaar, maar die een geschiedenis delen. Een pakkend relaas.

Klik en ontdek meer:

Bekijk de video:

In deze vijfde aflevering van ‘Het Mirakel van Schuman’ ontmoet Hendrik ook een van zijn allereerste studenten, hoor je waarom het EU geen leger heeft, en blijkt dat het Vaticaan niet neen zegt tegen de wonderlijke genezing van Hendrik. Is dit een eerste stap richting zaligverklaring van Robert Schuman?

Beluister de podcast:

Luister ook: 

'Het Mirakel van Schuman' is een Radio 1-podcast in samenwerking met het Europees Parlement.

'Het Mirakel van Schuman' is een Radio 1-podcast in samenwerking met het Europees Parlement.