"Innovatie, gezondheid en privacy kunnen perfect samengaan"

30 maart 2020
Archieffoto © Radio 1
Er wordt op dit moment in ijltempo gewerkt aan apps en smartphonetoepassingen die de verspreiding van het coronavirus in kaart kunnen brengen, vaak met behulp van (geanonimiseerde) persoonlijke gegevens. En al dat werk wordt overzien door Minister van telecommunicatie en privacy Philippe De Backer. Hij staat ook aan het hoofd van de taksforce Data against corona, samen met minister De Block. Maar zijn zulke apps niet in strijd met de privacyregels?

"Telecombedrijven houden vandaag al data bij van bijvoorbeeld gsm-bewegingen, maar die zijn volledig geanonimiseerd" zegt Philippe De Backer in 'We Zullen Doorgaan'. "Op basis van die geanonimiseerde en samengebrachte gegevens - dus NIET gepersonaliseerd!- brengen we nu al in kaart of mensen de maatregelen goed opvolgen. En we zien ook dat dat goed gebeurt. 80% van de tijd van de Belgen wordt doorgebracht in de eigen gemeente, en de mobiliteit van de Belgen is met 50% is afgenomen. "

Maar daarnaast zijn er dus verschillende privébedrijven bezig met de ontwikkeling van apps die de verspreiding van het virus in kaart brengen, vaak op basis van persoonlijke gegevens. "Wij zitten nu aan tafel met de ontwikkelaars van die nieuwe apps, maar ook met de gegevensbeschermingsautoriteiten. Als zij geen fiat geven, kan zo’n app niet op de markt komen. We zullen ook niet aarzelen om apps die zich niet aan de privacyregels houden van de markt te halen."

Filosoof en historicus Yuval Noah Harari waarschuwde al voor de impact van coronamaatregelen op onze privacy: 'Tijdelijke maatregelen hebben de onhebbelijke gewoonte nadien toch aan te houden. We moeten oppassen met wat we toelaten.' De Backer gaat dan ook streng toezien.'"Wij zijn het eerste land dat een taskforce zoals Data against corona heeft opgericht. En de eerste taak die ik heb gegeven is het vastleggen van spelregels voor zulke apps, om in orde te zijn met de Europese privacyregels. Daarnaast heb ik ook een ethisch comité opgericht met een aantal binnen- en buitenlandse experts. Dat comité moet toezien op wat er met die gegevens gebeurt. We hebben dus een dubbele controle ingebouwd. Ik heb ook al gebeld met de Europese Commissie, laten weten dat dit te volgen weg is. Wij staan op onze vrijheden. Wij staan ook op innovatie. Maar innovatie, gezondheid en privacy kunnen perfect samengaan."

Wanneer komen de eerste apps eraan? "Dat zal van de verspreiding van het virus afhangen. Zulke apps zijn vooral nuttig als we voorbij de piek zijn, om te zien hoe we de maatregelen kunnen afbouwen. Dat gaan we de komende week bekijken."

Lees ook: