Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Dokter ziet gebrek aan solidariteit: "Zouden vrijwilligers kunnen sturen naar Italië of Spanje, maar het gebeurt niet"

ma 30 mrt. - 6:19

"We zouden artsen naar Italië of Spanje kunnen sturen, maar dat gebeurt niet", kaart huisarts Frank Vandeputte aan. In 'De Ochtend' spreekt hij over een gebrek aan Europese solidariteit.
© Luis Melendez (via Unsplash.com)

Frank Vandeputte, dokter in Hove (Antwerpen), wil actie. Hij is het wachten beu. "Momenteel bereiden ziekenhuizen zich voor waardoor veel diensten gesloten zijn. Bovendien hebben mensen tijdens deze crisis een andere ingesteldheid gekregen: ze doen veel minder een beroep op ons", zegt Vandeputte. Zo blijkt dat mensen een opname in het ziekenhuis uitstellen, omdat ze vrezen besmet te worden.

Jonge artsen kijken werkloos toe

"Andere ziekenhuizen (zonder COVID-afdelingen, red.) hebben nu een overschot aan personeel dat anders tewerkgesteld is op de dienst consultaties of op de dienst hospitalisaties waar geopereerde patiënten worden verzorgd", aldus Vandeputte. "Jonge artsen die nog in opleiding zijn voor een specialisatie kijken werkloos toe."

In het dramatisch getroffen Italië en Spanje sterven elke dag honderden mensen aan het nieuwe coronavirus. Vandeputte "Het medische personeel daar zit op zijn tandvlees. Ze beginnen moe te worden, maken fouten en worden daardoor vatbaarder voor het virus. Intussen zitten wij hier. We wachten maar... We kunnen actie ondernemen of ons voorbereiden om, van zodra we hier de piek krijgen en het onder controle is, vrijwilligers te sturen."

Vorige week stuurde Cuba een team van 50 dokters en verpleegkundigen naar Bergamo, de zwaarst getroffen stad in Italië. Ze zijn gespecialiseerd in epidemieën en rampengeneeskunde en werden uitermate dankbaar onthaald.

Beluister het gesprek met Frank Vandeputte in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet