Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Professor intensieve zorg: "Week van de waarheid"

ma 30 mrt. - 7:41

"Ik denk dat dit de week van de waarheid wordt. Maar dit is een marathon en geen sprint, dus we zullen op elk moment beducht moeten zijn" zegt Geert Meyfroidt (UZ Leuven) in 'De Ochtend'.
© VRT NWS

"Ik denk dat dit de week van de waarheid wordt. Maar dit is een marathon en geen sprint, dus we zullen op elk moment beducht moeten zijn. Er zullen nog weken van de waarheid komen, maar dit is een van de grote weken." Aan het woord is Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische vereniging voor Intensieve Geneeskunde en zelf arts in het UZ Leuven.

Dit is een marathon en geen sprint, we zullen op elk moment beducht moeten zijn

Wanneer komt die piek er nu precies? Het is een vaak gestelde vraag, die niet gemakkelijk te beantwoorden is. "Dat is heel moeilijk. Over heel België zien we wel dat de curve wat afbuigt, dat de groei trager is. Dat geeft hoop, maar is geen zekerheid. Voor hetzelfde geld komt er opnieuw een knik in de andere richting. Maar de meest betrouwbare modellen voorspellen nog altijd een piek begin april. Daarom wordt de komende week cruciaal, ook om te kijken of we de capaciteit nog moeten opschalen."

De meest betrouwbare modellen voorspellen nog altijd een piek begin april

Op dit moment liggen er iets meer dan 4.000 patiiënten met COVID-19 in het ziekenhuis, waarvan 867 op intensieve zorg. "In heel België is er nog plaats genoeg", verzekert Meyfroidt. "Maar er zijn regio's waar er lokale uitbraken zijn en waar de ziekenhuizen disproportioneel veel patiënten krijgen." Denk maar aan Limburg. "Limburg is overbelast, daar beginnen ze door te sturen naar Diest, Tienen en Leuven. Daardoor is het in Leuven heel druk geweest, is een snelle stijging geweest."

Beluister het gesprek met professor Geert Meyfroidt in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet