#weetikveel
“Als je niet te veel nadenkt, kom je op de beste ideeën, inspiratie en ingevingen”
vr 20 aug. - 1:21
Ons brein bepaalt alles. Wie we zijn, hoe we ons voelen, wat we kunnen doen, enzovoort. “Het is een magisch orgaan”, aldus neurochirurge Veerle Visser. “Je kan oneindig veel dingen met je brein doen, ook dingen die er nu nog niet zijn. Het is een geheimzinnig orgaan, waar we nog veel over moeten ontdekken, maar het is ook onze bron van geluk.”
Plato & Cola of het geheim van jouw brein
In 2020 verscheen het eerste boek van Visser, genaamd ‘Plato & cola, of Het geheim van jouw brein‘, een boek dat ze schreef voor de achttiende verjaardag van haar zoon Casper. “Ik wou hem tips geven over hoe je het best gebruik kan maken van je brein. Ons brein zit vol verdoken schatten en de beste ideeën komen soms uit het niets. Als we niet te veel nadenken, vindt er een enorm spontane elektrische activiteit in ons brein plaats. Dan kom je op de beste ideeën, inspiratie en ingevingen. Niets doen is ook niet niets doen, het is goed om af en toe niets te doen, dat bevordert die spontane activiteit”, aldus Visser.
“Mensen die het meest gebruik maken van die spontane prikkels, zouden het creatiefst denken en de beste oplossingen voor problemen kunnen verzinnen. Het is dus goed om de knop soms uit te schakelen, maar je moet het wel bewust doen. Door even alles los te laten en op je bed te gaan liggen, te mediteren, te lezen of te wandelen, kan je plots dat aha-moment krijgen”, vertelt Visser.
Alcohol
Ons brein moet net als onze GSM opgeladen worden als het moe is. “Ons brein verbruikt ongeveer 20% van onze lichaamsenergie. Door voldoende te slapen, laad je je hersenen op. Daarnaast is het goed voor je brein om veel groenten en fruit te eten en niet te veel vettig voedsel te eten”, verklaart Visser.
“Ook alcohol is niet goed voor ons brein. Volwassen hersenen bevatten +/- 500 miljard zenuwcellen of neuronen, maar bij elk glas alcohol speel je er 10.000 kwijt. Bij mensen die chronisch verslaafd zijn aan alcohol, kan je zien dat de hersenen op termijn hersenweefsel verliezen en kleiner worden. Dit kan cognitieve gevolgen hebben zoals een verminderd concentratievermogen en verlies van herinneringen.”
Maskers & lucht of het zelfbewuste brein
Op 28 september komt het nieuwe boek van Visser uit, genaamd ‘Maskers & lucht of het zelfbewuste brein’. “De mens is zelfbewust en kan zichzelf herkennen in de spiegel en dat met woorden omschrijven. Zo kunnen we over onszelf nadenken en een beeld over onszelf vormen dat er nog niet is, maar dat we in de toekomst zouden willen zien", vertelt Visser. "We zijn allemaal geboren met een bepaalde aanleg. Sommige mensen zijn van nature meer extravert of introvert, vervolgens bepaalt de omgeving en de prikkels die je uit je omgeving ontvangt hoe je hersenen verder ontwikkelen.”
“We hebben daarbij altijd de keuze hoe je met die prikkels omgaat. Bij sommige hersenaandoeningen, zoals bij smetvrees, lijkt het alsof je geen controle meer hebt over je eigen gedachten, maar je hebt zelfs dan nog altijd de keuze om te zeggen: nu neem ik de telefoon en bel ik de arts om hulp te vragen. Je zal daarbij niet de keuze hebben om jezelf te helpen, maar je zal altijd de keuze hebben hoe je ermee omgaat”, vertelt Visser.
We hebben een brein maar we zijn ons brein niet. Wij hebben altijd een keuze.
Deep Brain Stimulation
'Deep Brain Stimulation' is een techniek in de neurochirurgie die ons toelaat bepaalde symptomen te verlichten die het gevolg zijn van elektrische hersenstoornissen, zoals bewegingsstoornissen bij de ziekte van Parkinson.
“Bij Deep Brain Stimulation worden twee kleine boorgaten in de schedel gemaakt en wordt er een fijn draadje van elektroden in de hersenen bevestigd. De tip van de elektroden normaliseert de elektrische activiteit in een bepaalde hersenkern. Een batterij wordt bevestigd ter hoogte van het sleutelbeen die voortdurend een lading elektriciteit aanvoert naar de hersenen. Dit zorgt ervoor dat enkele symptomen van hersenstoornissen afgevlakt en verlicht kunnen worden."
“We weten op voorhand echter niet of de operatie de specifieke hersenstoornissymptomen zal verlichten of niet, we hebben al enkele grote verbeteringen gezien bij patiënten, maar het lukt helaas nog niet altijd. De patiënt blijft ook bij bewustzijn tijdens de operatie, zodat we kunnen praten en we kunnen testen dat we in de juiste kern aan het werk zijn”, vertelt Visser.
Visser vindt wel dat de techniek voorbehouden moet worden voor patiënten met een stoornis. “Theoretisch gezien kan je een normaal geheugen ook verbeteren dankzij Deep Brain Stimulation, maar ik wil me daar ver van af houden. Aan wie zou je dat dan aanbieden en hoe vergoed je dat? Ik behandel alleen patiënten met pathologieën”, besluit Visser.