Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

#weetikveel

Waar komt de mythe vandaan dat ooievaars kindjes brengen?

wo 18 aug. - 11:50

Vandaag in #weetikveel alles over de ooievaar! Bioloog Kris Struyf vertelt ons alles wat hij weet over de grote vogel, maar vertelt ons ook ein-de-lijk waar de mythe vandaan komt dat ooievaars kindjes zouden brengen.
Kris Struyf

De ooievaar die kindjes brengt, gaat ver terug. De Oude Grieken hadden een erg wraaklustige godin genaamd Hera. Volgens de mythe werd zij steeds meer jaloers op Gerana, de bloedmooie koningin van de Pygmeeën. Gerana werd door Hera betoverd en getransformeerd in een ooievaar.

Gerana was de wanhoop nabij, want ze wou haar kind niet verliezen aan Hera. Dus op een onbewaakt moment vloog ze naar haar zoon die in doeken was gewikkeld  en vloog hem in veiligheid. Ze werd echter telkens weggejaagd door haar voormalig rivale. In de Griekse mythologie kwamen ooievaars dus geen baby’s brengen, maar stalen ze juist baby’s.

Lente

Het is niet zo dat ooievaars extra lief zijn voor baby's. Eigenlijk heeft het ook te maken met ooievaars die terugkomen van hun wintertrek. Ze komen terug als de lente begint en er nieuw leven in de natuur ontstaat, dus dat is een mooie symboliek.

Gezinsgeluk

In veel andere culturen stonden ooievaars ook symbool voor het gezin, met monogamie en toewijding aan elkaar. Dat komt omdat er vaak werd gedacht dat ooievaars hun hele leven spenderen met één partner.

Maar dat blijkt niet te kloppen. Ooievaars zijn trouw aan hun nest, maar niet (altijd) aan hun partner.

 

Ontdek meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet