Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Achter De Feiten

#BlackLivesMatter ook in België: “Als je heel diep in de put zit moet je schreeuwen"

di 2 jun. - 9:56

Naar aanleiding van de #BlackLiveMatters demonstraties in de VS en ook in ons land sprak Karolien Debecker in ‘Achter De Feiten’ met mensen uit de zwarte gemeenschap, meer bepaald Magnus Dikese en Sandrine Moponami. Zit het racisme er bij ons nog even hard in als in Amerika? Is dit nu wel een kantelpunt? Hoe gaan we daarmee om? Wat kunnen wij als witte mensen doen? #BlackLivesMatter ook in België.
Sandrine en Magnus

Het dodelijke geweld op George Floyd zorgt overal ter wereld voor woede en verbijstering.  De Leuvenaar Magnus Dikese, nu als ondernemer actief in Congo, herinnert zich dat hij als zwarte jongen "nooit een positief beeld had van de politie". In zijn studententijd werd hij vaak tegengehouden voor identiteitscontrole, zonder reden. Hij stelde de agenten steevast de vraag "waarom?", waarop geen afdoend antwoord kwam. "Teleurstelling en woede" waren de gevoelens waar hij mee bleef zitten, zelfs al bleef hij altijd rustig.

Omdat je om 2u ‘s nachts nog buiten wandelt naar een nachtwinkel word je tegengehouden. Het is niet omdat ik zwart ben dat ik automatisch weed verkoop.

— Magnus Dikese

Micro-agressie: "Amai, je spreekt goed Nederlands!"

De Antwerpse ontwerpster Sandrine Moponami heeft het dan weer over "micro-agressie" van medeburgers. "Iemand noemde mijn haar bosjeshaar." Ze kreeg ook eens de vraag "of ze met haar ouders naar hier was gekomen met een boot?" Op complimenten dat ze "zo goed Nederlands spreekt" antwoordt ze "dat ze gewoon hier geboren is".

Amai, je spreekt zo goed Nederlands.’, hoor ik vaak. Maar, ik ben hier geboren. Net zoals u spreek ik Nederlands.

— Sandrine Moponami

Sandrine heeft zelf heel concrete voorstellen die al zouden helpen in de erkenning van de pijn die de zwarte gemeenschap voelt: België moet excuses aanbieden aan de Congolese bevolking voor de koloniale uitbuiting; de vele standbeelden van Leopold II moeten naar het museum en zwarte piet moet verdwijnen. Onderwijs en media hebben hier een grote rol te spelen. Sandrine Moponami en Magnus Dikese zijn wel tevreden over de samenwerking met 'Achter De Feiten', waar ze een uur te gast waren en de inhoud mee bepaalden.

'Verandering komt er niet als je in je zetel blijft zitten" 

Over de toestand in de Verenigde Staten zegt Moponami: "Je hoeft geen Amerikaan te zijn om de pijn te voelen. Wij beleven dat onrecht ook." Ze heeft er begrip voor dat het protest ontaardt in geweld, "want vreedzaam protest haalt niets uit. Er is maar één agent aangehouden in de zaak  George Floyd, de anderen niet. Martin Luther King was vreedzaam, maar hij werd vermoord. En Colin Kaepernick knielde vier jaar, maar werd geboycot."  (American footballspeler Colin Kaepernick knielde tijdens het Amerikaanse volkslied uit protest tegen het politiegeweld, maar bekocht dat met zijn sportcarrière, red.) Magnus Dikese voegt er aan toe: "Als je heel diep in de  put zit moet je schreeuwen. Stilte haalt niets meer uit. En verandering komt er niet als je in de zetel blijft zitten."

Beluister het integrale gesprek met Sandrine Moponami en Magnus Dikese in 'Achter De Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet