Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Dirk De Wachter: "We moeten elkaar wat meer vastpakken"

do 3 okt. - 4:14

Dirk De Wachter heeft een nieuw boek. “De kunst van het ongelukkig zijn” is een goed doordacht pleidooi geworden van wat intussen zowat het mantra is geworden van de bekende psychiater.
Dirk De Wachter

Er is niets mis met een beetje ongelukkig zijn, laten we de gewonigheid van het leven omarmen. “We moeten elkaar wat meer vastpakken”, zegt hij in 'De Wereld Vandaag'.

Op de vraag naar het succes van zijn boeken en lezingen, zegt psychiater Dirk De Wachter: "Mijn vrouw zegt altijd: "Wat jij vertelt, dat weet toch iedereen?" Misschien is het dat wel, dat iemand met wat autoriteit bevestigt wat mensen eigenlijk zelf wel weten. Dat het oké is dat het soms wat minder gaat. Dat een psychiater dan zegt: laat het maar toe, laat het maar zijn; dat werkt blijkbaar helend en genezend. Verdriet is onvermijdelijk in het bestaan. Het is niet altijd overal een feest. Ook als het goed gaat, is het soms een beetje lastig."

De Wachter ziet een probleem in de ikkigheid van onze wereld. “We zetten zoveel in op autonomie, op alleen succesvol bereiken en dan dreigt de teloorgang van het verbondene”, legt De Wachter uit. En daarin ziet hij wel een gevaar. “Nabijheid en tijd zijn cruciaal in onze tijden, onze maatschappij gaat daar slordig mee om. Gebruik sociale media om af te spreken en elkaar in de ogen te kijken. Er zijn overal wachtlijsten voor mensen die met hun verdriet tegen betaling naar een therapeut willen of moeten. Zou het geen oplossing zijn als we elkaars therapeut wat kunnen zijn?"

Op het einde van het boek geeft Dirk De Wachter ook een paar heel eenvoudige ideeën om tot een eenvoudig gelukkig leven te komen: “Kleine onzichtbare dingen die niet in de schijnwerpers staan – en niet op Twitter- die je voor elkaar kan betekenen. Een blik, een aanraking, eventjes iets voor iemand betekenen. La petite bonté (de kleine goedheid, red.), de Franse filosoof Levinas heeft daar interessante dingen over gezegd.  Elkaar een klein plezier doen, is de essentie van het leven. Dat is geluk.”

Luister naar het gesprek:

Het boek "De kunst van het ongelukkig zijn" van psychiater Dirk De Wachter is deze week verschenen bij LannooCampus.

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet