Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Dirk Draulans: “Mensen zijn de grootste belagers van vogels, niet katten”

wo 27 nov. - 10:59

Katten verplicht binnen houden? Bioloog Dirk Draulans is niet enthousiast. “Wij zijn zelf het drama voor de vogelpopulatie” zegt hij in 'De Wereld Vandaag'.
Dirk Draulans

Het was woensdag “the talk of the town”. Twee Nederlandse juristen zeggen op basis van Europese wetgeving voor natuurbescherming dat het illegaal is om je kat vrij buiten te laten lopen. In een artikel in het tijdschrift Journal of Environmental Law stellen ze dat de huiskat een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld is. Slachtoffers zijn vogels en kleine zoogdieren, zoals (vleer)muizen, maar ook reptielen, vissen en amfibieën.

“Het is een moeilijke kwestie” reageert Dirk Draulans, bioloog en journalist bij Knack, in ‘De Wereld Vandaag’. “Ik heb een aantal jaren geleden een analyse gemaakt van de impact van Vlaamse huiskatten op Vlaamse vogels. Omdat er geen Belgische studies waren heb ik een extrapolatie van buitenlandse gegevens moeten doen. Daaruit bleek dat de Vlaamse kattenpopulatie – dat zijn er ongeveer 2 miljoen – elk jaar naar schatting 55 miljoen vogels vangen. Dat klinkt natuurlijk geweldig veel, alleen weet niemand hoeveel vogels er op jaarbasis in Vlaanderen zitten. Dat is onbekend, en amper te tellen.”

Draulans haalt er ook een andere studie bij, uit Engeland. Daaruit blijkt dat de huismus, de pimpelmees en de merel de 3 vogelsoorten zijn die het meest gevangen worden door huiskatten. “Maar de pimpelmees en de merel zijn vogels die toenemen in aantal, en niet afnemen. Ik zou eigenlijk geneigd zijn om te zeggen dat de Vlaamse huiskat als dusdanig geen effect heeft op de vogelpopulatie.”

“Wij zijn zelf het drama voor de vogelpopulatie”

Misschien moeten de mensen dan maar beter binnenblijven in plaats van de katten, zoals je woensdag links en rechts hoorde circuleren? “Wij zijn het drama voor de vogelpopulatie” beaamt Draulans. Denk maar aan het schieten op vogels, of aan alle insecticiden en pesticiden die we gebruiken. “Het landschap, zeker het landbouwlandschap, is zo vogelonvriendelijk geworden dat in veel van die landschappen zelfs geen vogels meer zitten. De grootste belagers van onze vogels zijn wijzelf.”

Draulans haalt ook het belang van biodiversiteit aan. Laat je tuin gerust wat verwilderen. "En hang ook een bolletje voedsel extra voor de pimpelmezen, hoog genoeg, zodat je katten er niet bij kunnen."

En wat met zwerfkatten?

Een andere problematiek is die van de zwerfkat.  “Daar zijn er bij die effectief moeten leven van wat ze in de natuur vinden. Daar zitten we wel met een probleem. Dus als er maatregelen zouden komen om die zwerfkatten te decimeren, dan zou je effectief een effect kunnen hebben op zeldzame vogels.”

Beluister het integrale gesprek met Dirk Draulans via Radio 1 Select. (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet