Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Het beste van De Wereld van Sofie

vr 21 dec. - 10:05

Vandaag schotelen we jullie graag het beste voor uit De Wereld van Sofie van september tot vandaag.
Het beste van De Wereld van Sofie

Een maand geleden stelde Vincent Byloo voor om een programma te maken over dingen en woorden waarvan je pas laat doorkrijgt wat ze betekenen. Zijn zeer originele interpretatie van de Universiteit van Uppsala waarvan hij lang dacht dat het “de universiteit van tralala” betekende, was het begin van een grote stroom aan reacties want ook veel luisteraars hadden biechtten op dat ze van foute veronderstellingen hadden over de betekenis van woorden. De hashtag #datikdatnietwist was geboren. Een compilatie van de leukste verhalen uit die uitzending.

Beluister hier de uitzending over #datikdatnietwist

Eind oktober hadden we een uitzending over namen. Dat de naam die je krijgt je dwars kan zitten. Dat namen kunnen leiden tot spot.
Ze kunnen connotaties hebben waar je liever van af wil. Anderzijds kan een naam je vleugels geven. Aan het eind van de uitzending vroegen we ons af waarom je als je over een pechvogel spreekt, je dan zegt dat die “gejost” of “gesjareld” is. Een fantastisch gesprek met taalkundige Magda Devos later kenden we het antwoord.

Wat als je niet in een vakje past qua gender en geaardheid? Daarover hadden we het begin september. Want het taboe lijkt te verschuiven…. Homoseksualiteit is stilaan wel aanvaard, maar o wee als je nu nog iets anders blijkt te zijn. Als je niet hetero of homo bent, maar beide, of schippert tussen de twee. Als je heteroman bent, maar ook je vrouwelijke kant al eens exploreert. Door vrouwenlingerie te dragen, bijvoorbeeld. Reporter Ward Bogaert ging praten met transvrouw Winne Haenen én haar partner. Want hoe ga je er als vrouw mee om als je partner plots ook een vrouw is, vroeg Ward zich af.

Herbeluister de aflevering hier

Voor onze sms-actie ten voordele van Jemen, in het kader van de Warmste Week – schreef Gerda Dendooven het prachtige verhaal “Over een arm meisje en een varken”. Acteur Vic De Wachter las het voor en mag dat vandaag nog een keer doen. Komaan, stuur nog een laatste smsje naar 4342 met de titel “Jemen”. Veel dank!

Luister naar het verhaal dat Gerda Dendooven schreef voor De Warmste Week

Op 20 september probeerden we taalleemtes op te vullen, woorden te zoeken voor dingen of gevoelens waar wij nog geen woorden voor hebben.
In Japan hebben ze bijvoorbeeld “Aware” voor de laatste mooie dagen van een winters seizoen of “Inemuri” voor indutten omdat je teveel hebt gewerkt. In het Filipijns heb je “Gigil” : iets zo schattigs vinden dat je’t zou willen doodknuffelen. Met auteur Aleksandr Skorobogatov ging het over unieke, onvertaalbare Russische woorden. We belden ook met Kees van Kooten. Samen met kompaan Wim de Bie bedacht hij heel wat neologismen en nieuwe uitdrukkingen, zoals krommunicatie, zo stoned als een garnaal, positivo en doemdenken. We legden Kees van Kooten een aantal taalleemtes voor en hij vulde ze op met een nieuw woord.

Kees Van Kooten vindt de Nederlandse taal opnieuw uit

Op 5 september maakten we een uitzending over scheiden. En meer bepaald zochten we een antwoord op de vraag: wanneer weet je dat je moet scheiden?
Stel je hebt het allemaal: huisje, tuintje, kindjes,... Maar dan kom je ineens tot de vaststelling dat het op is. En wat doe je dan? Voor dat dilemma stond ook Roos (fictieve naam). Zij en haar man besloten om te scheiden. Maar was dat wel een goed idee? Een reportage door Lotte De Caluwé.

Herbeluister de aflevering hier

Op 21 november maakten we een uitzending over spijt. Wanneer is spijt oprechte spijt? De aanleiding was de eerste spijtoptant, spelersmakelaar Dejan Velkjovic, die besloot mee te werken met het gerecht in ruil voor strafvermindering. Wat hij ondertussen naar verluidt ook uitvoerig gedaan heeft. We zullen zien wat de gevolgen van zijn ontboezeming zijn in de komende weken en maanden allicht. In die uitzending vertelde redacteur Vincent Byloo het verhaal van Bob Ebeling, een Amerikaanse ingenieur die zijn leven lang verteerd werd door spijt omdat hij de lancering van de Challenger in 1986 niet had kunnen tegen houden.

Herbeluister de aflevering hier

Maandag 5 november maakten we een uitzending over ASMR, kort voor Autonomous Sensory Meridian Response. Hoe het juiste geluid op het juiste moment je een kortstondig moment van geluk kan bezorgen. Een rage op het internet waarbij miljoenen mensen zitten te luisteren naar  audiofragmenten waarin mensen gewoon zachtjes wrijven over iets. Of een eitje pellen. Of een kerstslinger doen ritselen…. Of stilletjes fluisteren!  Daarom deden we bij wijze van experiment een fluisterinterview. Wat zou dat doen met ons, of met u, de luisteraar? De gast was cabaretier en Winteruur-gastheer Wim Helsen.  Zet je radio wat luider, zet een koptelefoon op, of kruip wat dichter bij de luidspreker.

Herbeluister hier het gefluister

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet