Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

"Ik ben het bewijs dat als je het echt wil, het goed kan komen“

zo 3 okt. - 1:10

Veertien jaar geleden was het leven van Ismaïl Abdoul al rijp voor een boek, nu is er ook de film ‘Cool Abdoul’, die ruwweg op zijn leven gebaseerd is en straks op Film Fest Gent in première gaat. Als bokskampioen haalde hij niet alleen Belgische en Europese trofeeën binnen, hij werd ook veroordeeld tot vierenhalf jaar cel. Zijn linker mag dan al een moordwapen zijn, toch kreeg hij ook ooit vier kogels in zijn lijf.
ismail

Ismaïl Abdoul is een gewezen Belgische bokser met Mauritiaanse roots. Hij heeft 26 jaar van zijn leven gebokst en werd in die tijd Belgisch kampioen, Benelux kampioen en EU-kampioen. “Ik was een klein krapuul van 16 jaar. Ik kwam naar de eerste boksles en ik had meteen een doel. Ik wilde een bokser worden”, vertelt Abdoul. Voor hem betekent boksen jezelf kunnen verdedigen, “the noble art of self defence”. “Ik zie er nog goed uit na 26 jaar gebokst te hebben. Voor mij is het een tikspelletje. Boksen is zo veel mogelijk tikken en niet getikt worden. Ik was geen agressieve bokser, maar eerder een technische.”

"Het enige wat ik dacht is dat ik ging sterven.”

Portier

Abdoul werkte tijdens zijn bokscarrière ook als portier omdat hij niet van het boksen alleen kon leven. Daar kreeg hij op een doordeweekse maandag vier kogels door zijn lijf doordat hij een man, gekend in het drugmilieu, de toegang weigerde tot de club. Ismaïl heeft die kogels miraculeus overleefd. Geen enkele kogel raakte een zenuw of iets levensbedreigend. "Het enige wat ik dacht is dat ik ging sterven. Ik deed mijn afscheidsgebed, maar ik heb iets overleefd dat bijna niet overleven valt, en ik ben er sterker uitgekomen."

Gevangenis

De ex-bokser heeft zelf ook geen blanco strafblad. Abdoul is veroordeeld geweest voor bendevorming, criminele organisaties, slagen en verwondingen, oplichting, noem maar op. Hij heeft vijf keer in de gevangenis gezeten. Vier keer in voorarrest en een keer heeft hij zijn straf uitgezeten gedurende twee jaar. “De ergste straf voor mij, was mijn dierbaren zien afzien. Wat niemand wist, is dat ik een gsm had. Ik had elke avond een telefoongesprek met mijn vrouw en dat is mijn redding geweest. We waren van elkaar gescheiden, maar we hadden toch contact.”

Toch kan de ex-bokser niet zeggen dat die gevangenisstraf hem veranderd heeft. Dat kwam eerder omdat hij zichzelf ontdekt heeft. “Het is niet door de gevangenisstraf dat ik veranderd ben en een beter mens geworden ben. Het is door het zelfbesef: zo gaat het niet verder. Nu moet ik veranderen”, aldus Abdoul.

Dood vader

Ismaïl Abdoul is opgegroeid in een groot gezin met vijf zussen en één broer. Abdoul kwam nooit iets te kort, maar zijn ouders hebben wel steeds hard moeten werken. Na de scheiding vertrok zijn vader terug naar thuisland Mauritanië waarna er nog twee halfbroers en twee halfzussen bijkwamen. Hij vertelde in Touché over de dood van zijn vader. “Hij is gaan slapen en nooit meer wakker geworden.”

"Ik wilde goed doen, ondanks ik wist dat het niet mag.”

Niet enkel zijn gezin, maar gans de familie leefde van zijn vader’s pensioen. Abdoul is na de dood van zijn vader veroordeeld voor identiteitsfraude. Hij had de dood niet aangegeven aan de Belgische staat en ontving daardoor nog zijn pensioen. Die stortte hij integraal door naar zijn familie in Mauritanië, die het na de dood niet breed hadden. Na een jaar werd hij betrapt en heeft hij het volledige bedrag moeten terugstorten aan de staat en een werkstraf moeten uitvoeren. "Ik wilde goed doen, ondanks ik wist dat het niet mag. Ik heb niets in mijn eigen zak gestoken en dat heb ik kunnen bewijzen. Het is gelukkig na een jaar uitgekomen", zegt Abdoul

Vzw Touché

Abdoul is begeleider bij vzw Touché waar hij meewerkt aan agressiebegeleiding voor jongeren". Maar iedereen die constructief met agressie om wil gaan, is daar welkom. “Bokssport helpt om je agressie te beheersen. Je kan het als uitlaatklep gebruiken.” Zelf heeft Abdoul heel wat fouten gemaakt in zijn leven, maar dat leven ligt achter hem. “De waarheid kun je niet onder stoelen onder banken steken. Ik wil zo veel mogelijk mensen inspireren om te veranderen. Ik ben het bewijs dat als je het echt wil, het goed kan komen.“

Ismaël maakt het tegenwoordig zeer goed; hij is gelukkig getrouwd, heeft twee kinderen en een goede stabiele job als projectleider in de bouw. "You hate me or you love me. Ik heb veel domme dingen gedaan, maar ik heb er ook voor geboet", besluit de ex-bokser.

Touché gemist? Abonneer je hier op de podcast.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet