Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Rector UGent: "Durf het rustiger aan te doen"

do 19 mrt. - 10:56

Rik Van de Walle, rector van de UGent, riep het personeel van de universiteit op om het rustiger aan te doen. “We zijn nog lang niet uit over de vraag hoe lang dit zal aanhouden, dus ik denk dat we moeten doseren”, zegt hij in ‘We Zullen Doorgaan’.
©Belga

“Ik denk dat het een belangrijke boodschap is”, zegt Rik Van de Walle. “Het is momenteel alle hens aan dek voor velen, ook voor universiteiten en al onze personeelsleden. Maar dit kan nog lang duren, dus we moeten doseren.”

Hij benadrukt wel dat verwacht wordt dat zaken die prioritair zijn, gedaan worden. “Maar er zijn wellicht ook wel taken die wat minder prioritair zijn en daarvoor heb ik die oproep gedaan, om ze misschien even te laten liggen. Ik denk dat rust inbouwen cruciaal zal zijn de komende weken.”

Een hart onder de riem

“Wij werken met zeer veel jonge mensen, en ook jonge ouders. We vangen signalen op dat het verre van evident is om plots dat telewerk te organiseren. Ik heb daar alle begrip voor. We willen hen dan ook een hart onder de riem steken”, zegt Van de Walle.

De rector ziet ook van de studenten veel begrip voor de situatie. “Ze begrijpen dat die plotse overschakeling op afstandsleren voor lesgevers niet simpel is. Ik zie veel appreciatieberichten verschijnen op sociale media.”

Adrenalinefase

Volgens Van de Walle zitten we nu wat in de adrenalinefase. “We vinden het wat spannend op een manier. Maar als dit weken aanhoudt, wordt het routine. Er zal misschien ook meer vereenzaming zijn en ik maak me daar wat zorgen over. Vandaar dat de radio die jullie maken nu ook heel hard nodig is.”

Niet alle sectoren kunnen het rustig aan doen. “Ook binnen de universiteit hebben we een ziekenhuis, het UZ Gent,  en uiteraard moet dat blijven draaien. Dat draait momenteel ook heel erg goed, mede door de solidariteit. Maar alle ziekenhuizen gaan in een soort van overdrive-modus en worden geholpen door heel wat mensen die niet tot het ziekenhuiswezen behoren.”

“Uiteraard moet er wel gewerkt worden”, benadrukt de rector. “Want alles gaat gewoon door. Wij zijn nu ook volop in overleg rond wat we gaan doen met stages, examens en andere projecten. Ik pleit niet om alles stil te leggen, maar ik pleit wel voor redelijkheid omwille van de bezorgdheid dat we dit nog een hele tijd gaan moeten volhouden.”

Herbeluister het gesprek hier via Radio 1 Select

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet