Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Zandman

Leven met een narcist? Zo destructief kunnen de gevolgen zijn

wo 17 mrt. - 2:10

Narcisme. Het is de laatste tijd een vaak gebruikte term. Ook in de media. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over. In de driedelige podcastreeks 'Als het masker valt' van Sofie Hanegreefs wordt onderzocht wat narcisme precies is en hoe destructief de gevolgen kunnen zijn voor mensen die in nauw contact staan met een narcist. Je hoort de reeks deze week in 'Zandman'!
© Chantal Pollier

In de reeks ‘Als het masker valt’ van Sofie Hanegreefs , wordt onderzocht wat narcisme precies is en hoe destructief de gevolgen kunnen zijn voor de ex, de partner of de familie van...

In elke aflevering worden verschillende getuigenissen over narcistisch misbruik afgewisseld met de expertise van psychiatrische en gerechtelijke deskundigen. 

Aflevering 1: Eva en Simon 

Eva (51 jaar) en Simon (35 jaar) getuigen over het narcistisch misbruik in hun huwelijk. Ze vertellen hoe ze gevangen raakten in een destructief patroon van manipulaties, vernederingen en controlerend gedrag en welke psychologische, sociale en financiële gevolgen dit had voor hen en hun gezin.

Diane Ruthgeerts is psychotherapeut en auteur van het boek ‘Geboeid door narcisme’. Zij licht toe wat een narcistische persoonlijkheidsstoornis is en welke mechanismen en strategieën narcisten uitspelen om controle en macht te behouden. Zij verklaart waarom het zo moeilijk is om los te komen van een narcistische dynamiek en hoe het komt dat slachtoffers door de buitenwereld vaak niet worden geloofd.

Aflevering 2: Christine 

Christine (44) getuigt over de manipulaties en wraakacties die ook na haar huwelijk bleven voortduren. Zij is al 11 jaar verwikkeld in een zware juridische strijd met haar ex om de voogdij van hun twee dochters. Hij slaagde erin de hulpverlening en het gerecht zonder bewijsmateriaal te overtuigen dat Christine niet geschikt is om voor haar kinderen te zorgen.

Strafpleiter Jef Vermassen verklaart waarom narcistische ouders vaak tot in de rechtbank hun slag kunnen thuishalen.

Psychotherapeut en auteur Jan Storms begeleidt ouders die verstoting meemaken. Hij legt uit waarom deze vorm van misbruik moeilijk te herkennen is en de hulpverlening vaak in de val trapt.

Aflevering 3: Pascale 

Pascale (55) getuigt over haar kindertijd. Door haar narcistische vader werd ze voortdurend vernederd en afgestraft. Ze ontwikkelde minderwaardigheidsgevoelens die ze meedroeg tot in haar volwassen leven. Op haar 18de vluchtte ze het huis uit.

Kinderpsychiater Lieve Swinnen vertelt welke invloed een narcistische opvoeding heeft op de ontwikkeling en het zelfbeeld van een kind en welke emotionele sporen dit nalaat in het latere leven.

Credits

Regie, interviews & montage: Sofie Hanegreefs
Research: Joke Coolen
Opnames: Dominique ‘t Jolle
Mixage & muziek: Dimitri Vossen
Eindredactie: Nahid Shaikh

De reeks kwam tot stand met de steun van 'Fonds Pascal Decroos' voor bijzondere journalistiek.

Als je zelf met vragen zit kan je terecht bij organisaties die degelijke informatie geven over narcisme en narcistisch misbruik. 

Je hoort de podcastreeks ‘Als het masker valt’  op dinsdag 16 maart, woensdag 17 maart en donderdag 18 maart  in 'Zandman', tussen 22 en 23 uur.

Luisteren kan ook via Soundcloud

Bekijk de trailer:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet