Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Culture Club

Mattijs Deraedt: “Feministen willen vooruit. De meeste ‘echte mannen’ willen alleen maar terug naar het verleden.”

vr 1 okt. - 10:58

Mattijs Deraedt (28) schrijft voor het literair magazine Kluger Hans. In 2020 bracht hij ‘De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan’ uit. Een poëziedebuut over de toxische rol van mannelijkheid. In de podcast 'Groen Gebladerte' zet Tom De Cock de volgspot op deze literaire debutant. Hij kijkt ook mee in de boekenkast van Deraedt. Want je bent wat je leest. Geniet van het nieuwe seizoen van 'Groen Gebladerte', een podcastreeks met onmeetbaar veel leesinspiratie.
Mattijs Deraedt

Wie zijn de schrijvers van morgen? ‘Groen Gebladerte’ laat ons opnieuw kennismaken met acht auteurs die hun eerste stappen zetten in het literaire veld. Tom De Cock zoekt hen thuis op en duikt in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat is een podcastreeks met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken.

Mannelijkheid 

In aflevering 4 van het tweede seizoen van 'Groen Gebladerte' hoor je Mattijs Deraedt. Hij is gediplomeerd auteur, laat de woorden uit zijn pen vloeien voor het literaire magazine Kluger Hans en werkt als communicatieverantwoordelijke voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Overheid – minstens even intrigerend. Deraedts debuut bleef niet onopgemerkt, het haalde de shortlist van De Grote Poëzieprijs 2021. 

Zijn poëziebundel biedt ons een kijk op de positie van de man in de samenleving. Het thema kwam als het ware vanzelf tot stand in het dichtwerk. “Pas tijdens het schrijven van mijn bundel kreeg ik door dat in de gedichten een rode draad zat: wat is mannelijkheid? Welke rol speelt mannelijkheid in de maatschappij, en hoe moet ik me daar als man toe verhouden?” 

De wereld verandert voortdurend, net zoals onze kijk op de man elke dag vernieuwt. Zo zegt ook Deraedt. “Ons beeld van mannelijkheid staat nooit stil, en dus is het relatief. Louis XIV ziet er in onze ogen helemaal niet meer uit als een stoere wereldleider. Wij kiezen voor het saaie maatpak van Trump. Maar dat was dus ooit anders.” 

Door die continue veranderingen moeten ook de mannelijke privileges worden hertaald naar hedendaagse normen. De discussie moet worden gevoerd, maar net zoals bij elk hevig debat zijn er twee uitersten. “Feministen willen vooruit. De meeste ‘echte mannen’ willen alleen maar terug naar het verleden.” 

Welke kant je ook kiest, eigenlijk mag het mannelijk machtsmisbruik stilaan ophouden te bestaan. Aan alles hoort nu eenmaal een eind te komen. Het vergankelijke is alomtegenwoordig en dat is ook Deraedt niet ontgaan. Behalve voor de rol van de mannelijkheid, heeft hij ook aandacht voor de onvermijdelijke, eenmalige doch permanente dood. “Ook de dood speelt een grote rol in de bundel. Als kind had ik soms paniekaanvallen als ik eraan dacht dat ik ooit moest sterven. Ik moest dat echt van me afschrijven. Nu kan ik er rustiger naar kijken.”

De boekenkast van Mattijs Deraedt

Welke boeken vinden we terug in zijn boekenkast?  ‘Voor de liefste onbekende: bijna alle gedichten’ bijvoorbeeld, een verzameld werk van een van Deraedts jeugdvoorbeelden Ingmar Heytze.

“Ik had als jonge dichter de neiging om heel complex en hermetisch te schrijven. Ik had voorbeelden als Ingmar Heytze nodig om te ontdekken dat je kon doseren, dat het allemaal niet zo nodig moeilijk moest zijn.”

Deze boeken vond Tom De Cock in de boekenkast van Mattijs Deraedt. Laat je inspireren.

· Peter Verhelst – Tongkat

· Ingmar Heytze – Voor de liefste onbekende (bijna alle gedichten)

· Karl Ove Knausgard – Liefde

· Joost Oomen – Het Perenlied

· Paul Auster – Maanpaleis

· Sylvain Tesson – De Sneeuwpanter

· Dominique De Groen – Sticky Drama

· Radna Fabias – Habitus

· Audre Lorde – The Black Unicorn: Poems

· Hugo Claus – De Metsiers

· Hugo Claus – Het jaar van de kreeft

· Ilja Leonard Pfeijffer – Hoe word ik een beroemd schrijver?

· Tomas Tranströmer – De herinneringen zien mij

· Grayson Perry – The Descent of Man

Luister naar de podcast:

Telkens op vrijdag wordt een nieuwe aflevering klaargezet, op LangZullenWeLezen, op radio1.be, via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform. Acht weken lang. Met ook elke vrijdag een bijbehorend portret in ‘Culture Club’ op Radio 1 tussen 18 en 20u.

Wie deelneemt aan de ‘Groen Gebladerte’-wedstrijd op LangZullenWeLezen, maakt wekelijks kans op het debuut van de voorgestelde auteur. 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet