Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Misschien zit er wel een spionagepixel in je mail

vr 19 feb. - 1:51

De kans is groot dat er een spion in je mailbox zit. Twee op de drie e-mails bevat een onzichtbare spionagepixel. Dat blijkt uit een onderzoek van de BBC. Beveiligingsonderzoeker Eddy Willems van GData vertelt in 'Nieuwe Feiten' of we ons zorgen moeten maken.
© Thomas Lefebvre (Unsplash)

Het klinkt heel mysterieus, maar wat is die spionagepixel nu juist? Eddy Willems en zijn collega’s hebben de situatie onderzocht en opmerkelijke zaken ontdekt. De kleine pixel is namelijk een afbeelding die je niet kan zien. “Het zijn kleine afbeeldingen die de verzender van een mail laat weten, wie wanneer en op welk toestel een mail leest”, vertelt Willems.

Meestal zijn het adverteerders en bedrijven die zo’n pixel in een mail zetten. Hij staat naast andere afbeeldingen en kan volgen wat jij doet. Zo kan een bedrijf registreren hoe vaak je een e-mail opent, wanneer je dat doet en met welk toestel. Het kan zelfs het IP-adres ontcijferen, waardoor de locatie van een persoon kan worden gemeten. Voor bedrijven is dat natuurlijk zeer interessante informatie om op in te spelen.

Willems legt uit dat dit in feite niet zou mogen: “Dat is deontologisch onverantwoord en het is een inbreuk tegen de GDPR-wetgeving. Een bedrijf zou moeten vragen of je akkoord gaat om zo’n pixel te krijgen." Het staat soms in die hele kleine lettertjes. Dus de kans bestaat dat je je toestemming hebt gegeven in het verleden.

Maar zo’n spionagepixel is niets nieuw en bestaat al enkele jaren. “Het is in feite een soort van Cookie”, vertelt hij. 

Pixel blocker

Volgens Willems kan je de pixel blokkeren, maar dat is niet zonder gevolgen. Het kan zijn dat die mail er dan helemaal anders uit zal zien, want de pixel is een afbeelding en de andere afbeeldingen worden dan ook verwijderd. Hierdoor gaat je e-mail moeilijk leesbaar zijn. Er bestaat wel zoiets als een pixel blocker. Willems weet dat dit bestaat voor Google Chrome en ook Apple is hiermee bezig voor Safari. Aan de hand van deze tool kan je de pixel blokkeren en de gewenste afbeelding wel doorlaten. Het beste zou natuurlijk zijn om het probleem bij de bron aan te pakken en te zorgen dat bedrijven stoppen met deze ongewenste zaken.

Beluister het gesprek met Eddy Willems in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet