Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Natuurgeluiden hebben een positief effect op onze mentale en fysieke gezondheid

di 23 mrt. - 10:59

Fluitende vogels, kabbelende beekjes,... Ze zijn niet alleen aangenaam om naar te luisteren, maar ook goed voor de gezondheid. “Natuurgeluiden doen onze stressniveaus dalen.”
© Steven Kamenar (Unsplash)

De kans is groot dat je de voorbije maanden veel vaker ging wandelen dan pakweg twee jaar geleden.  Dat is een goede zaak, want uit Amerikaans en Canadees onderzoek blijkt dat natuurgeluiden een positief effect hebben op onze gezondheid. Nathalie Michels doet onderzoek naar de invloed van de natuur op ons lichaam, en bevestigt dat.  “Ze zagen dat die natuurgeluiden de stressniveaus doen dalen en je positieve emoties doen stijgen. Maar ook je bloeddruk of pijnervaring zijn hierdoor sterk beïnvloed.”

“Wij hebben een evolutionaire band met de natuur” verklaart Michels in 'De Wereld Vandaag'. “Het is rustgevend. Prehistorisch gezien zorgde de aanwezigheid van natuur en water voor beschutting en voedsel.”

Daarnaast vereist de natuur ook minder aandacht in vergelijking met een stad. “We moeten niet constant alert zijn. We schrikken minder van beweging of geluiden. Het is ook een afleiding van onze storende gedachten, en een fascinatie voor wat mooi is.”

“In steden is wel de tendens om wat groene gebieden of wat water te voorzien. Maar met dit nieuw type van onderzoek wordt aangetoond dat het niet enkel om het visuele draait maar ook om de geluiden die we waarnemen in zo’n omgeving.”

Met dit nieuw type van onderzoek wordt aangetoond dat het niet enkel om het visuele draait maar ook om de geluiden die we waarnemen in zo’n omgeving.

Voor het slapengaan, naar natuurgeluiden luisteren, is dus zeker een goed idee. “Het zal niet bij iedereen werken, maar het kan zeker helpen.”

Beluister het gesprek met Nathalie Michels in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet