Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Achter De Feiten

Thuisverpleger Stijn sliep drie nachten in zijn tuin om niet besmet te worden door zijn vrouw en kinderen

wo 18 mrt. - 10:27

We zien massaal oproepen verschijnen om mondmaskers binnen te brengen in ziekenhuizen. Er is een groot tekort, maar nu zou er een grote bestelling onderweg zijn. “Het is een stormloop om materiaal te verkrijgen en dat baart ons grote zorgen”, zegt thuisverpleger Stijn Camps in ‘Achter de Feiten’.
©Ashkan Forouzani (via Unsplash.com)

1500 euro aan materiaal

Stijn Camps is zelfstandig thuisverpleger en heeft zelf al voor 1500 euro aan mondmaskers en desinfecterende gel gekocht. “Wij krijgen het van de overheid voorlopig nog niet aangeboden. We krijgen wel richtlijnen van wat we moeten doen, maar niet hoe we aan dat materiaal kunnen geraken. Het is een stormloop voor materiaal en dat baart ons grote zorgen.”

“Heel weinig verpleegkundigen hebben een mondmasker dat voldoende bescherming biedt”, zegt Stijn. Hij wijst op het verschil tussen een chirurgisch mondmasker en een respiratie masker. “Een chirurgisch mondmasker is bedoeld om bloedspatten op te vangen tijdens een operatie, maar helemaal niet om het virus tegen te houden. Het biedt helemaal niet voldoende de bescherming die we nodig hebben.”

"Als het oorlog zou zijn, dan staan wij nu een beetje zonder geweer in het veld."

Tentje in de tuin

Hoe veilig kan Stijn nu werken? Hij heeft de afgelopen dag in zijn tuin geslapen in een tent, omdat zijn vrouw en kinderen vermoedelijk besmet zijn met het nieuwe coronavirus. “Ze zijn heel zwaar ziek geweest. Ik heb nu het huis van één van mijn patiënten die zelf in het ziekenhuis ligt ter beschikking gekregen, dus ondertussen zit ik wel binnen.”

Het grootste deel van zijn patiënten is 80+. De kans zit erin dat hij besmet raakt en het virus doorgeeft. “Zelfs al hebben wij verkoudheidssymptomen, we moeten blijven werken. Enkel bij heel zware verkoudheidssymptomen en koorts moeten wij ons laten testen, thuisblijven en wachten op de resultaten.”

Onze grootste bezorgdheid is dat een patiënt besmet geraakt

Sommige mensen bellen de thuisverpleging af. “In onze ogen is dat slim. Als de zorg niet hoognodig is, proberen we ze te cancellen tot de heisa voorbij is. Ook als we wel bij mensen gaan, proberen we enkel het nodige te doen om de contacttijd en het infectiegevaar zo klein mogelijk te houden.”

Inkomstenverlies is reëel aangezien Stijn zelfstandig is. “Ook al een materiaal dat we moeten aankopen is bijna een hele maandloon die we moeten uitgeven. Maar onze grootste bezorgdheid is dat een patiënt besmet raakt. Dan houdt het niet op. Dan hebben wij nog meer materiaal nodig die eigenlijk niet voorradig is. Een beschermende bril of een beschermend scherm voor onze gezichten, maar ook een schort en mondmaskers die wel volledig hun werk doen.”

Woensdag om 20u gaven heel wat mensen een applaus voor al het zorgend personeel. “Appreciatie krijgen voor werk is altijd leuk, maar wij focussen ons in de eerste plaats op onze patiënten natuurlijk.”

Herbeluister hieronder het gesprek in 'Achter de Feiten': 

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet