Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De toestand is hopeloos maar niet ernstig

"Sommige mensen maken zichzelf wijs dat een dagelijkse fles wijn niet zo heel veel kwaad kan. Ik lees horoscopen."

zo 31 jan. - 6:00

Nele Van den Broeck is zangeres en theatermaker. Ze heeft het in haar column voor 'De toestand is hopeloos maar niet ernstig' over de aantrekkingskracht van horoscopen en over hoe ze, ondanks de argwaan, die dingen toch altijd weer leest.
Nele

Zal ik u eens iets bekennen?

Ik heb een zwak voor astrologie.

- zo, ik heb het gezegd -

Ligt er een gratis blaadje op de trein of een magazine bij de kapper, dan ga ik onmiddellijk op zoek naar de horoscopen. Wekelijks kijk ik naar de voorspellende YouTube filmpjes van een veel te enthousiaste langharige Californiër die zich Kaypacha noemt maar eigenlijk Tom heet. Kaypacha – Tom, dus – kondigt al jaren het begin van het waterman tijdperk aan, maar tekenen van die nieuwe era laten voorlopig op zich wachten. Maar goed, in 2021 komt die er eindelijk – The Age of Aquarius, hou u al maar vast aan de takken van de bomen.

Tijd voor een kleine kanttekening.

Geloof ik werkelijk dat de stand van Venus, Mars of Jupiter de gebeurtenissen op aarde beïnvloedt?

Natuurlijk niet.

Toch weet ik er alles van. Ik weet dat mijn ascendant in Leeuw staat, en mijn maan net zoals mijn zonneteken in Vissen. Zo placht ik de tragedie van mijn intro-extraverte karakter al eens te omschrijven – ik lijk een Leeuw, maar ik ben eigenlijk een Vis.

Nu zal ik niet ontkennen dat ik in mijn leven al wel twee of drie of honderd domme dingen heb gedaan, maar volledig van verstand verstoken ben ik nu ook weer niet. Hoe komt het dat ik mij desondanks inlaat met dit soort frivoliteiten? Ook voor mezelf is het een raadsel. Daarom, een spielerei.

Hoeveel controle heeft een mens over haar eigen leven? Laat ons even uitgaan van twee diametraal tegenovergestelde wereldbeelden.

In wereldbeeld één ben ik de schepper van mijn bestaan. Wat mij overkomt is mijn eigen verdienste. Ik ben de kapitein van mijn schip. Ik kan alles, als ik maar goed genoeg mijn best doet. Mislukt er wat, dan is dat ook mijn eigen schuld. Wie niet wint is een loser.

In wereldbeeld twee heeft de mens dan weer geen enkele invloed op de gebeurtenissen in haar leven. Ik ben de speelbal van het lot. Tegenslag is iets wat iedereen kan overkomen, hoezeer ik ook mijn best doe. Als mens ben ik niet opgewassen tegen wat in de Klassieke Oudheid het fatum werd genoemd - vrij vertaald als: shit happens.

Nu woont er een stem in mijn hoofd die een fervent aanhanger is van dat eerste wereldbeeld. Volgens die stem moet ik altijd maar meer mijn best doen. Komaan Nele, maak er iets van, jij slome lamzak! Het is al bijna tien uur en je ligt nog in je bed, zo ga je natuurlijk nooit een popster worden! Loser!

Astrologie verzacht dat. Horoscopen zijn een dagelijkse injectie van dat andere wereldbeeld. De gedachte dat ik een slechte dag heb – of een slechte maand – omdat Mercurius retrograde gaat is weliswaar onwaar, maar zoveel beter te verteren dan de gedachte dat ik een loser ben en een luierik die nooit iets van mijn leven gaat maken.

Iemand die horoscopen meteen afdoet als flauwe onzin, heeft uiteraard gelijk, maar gaat ook volledig voorbij aan het wezen van de mens. Ieder mens heeft een portie flauwe onzin nodig.

Sommige mensen maken zichzelf wijs dat een dagelijkse fles wijn niet zo heel veel kwaad kan, sommige mensen geloven in complottheorieën, sommige mensen trekken op bedevaart naar Lourdes, sommige mensen voorspellen de koers van de beurs. Ik lees horoscopen.

Ik ben niet de kapitein van mijn eigen schip. Of jawel, dat wel. Maar ik ben geen meester van de golven, ik kan de wind niet stillen, ik kan de storm niet temmen. Als de zee woelig is, dan kan ik daar in feite niets aan doen. Ik kan enkel de zeilen reven, de vingers kruisen, en wachten op beter weer.

Het is al bijna tien uur en ik lig nog in mijn bed. Zo ga ik natuurlijk nooit een popster worden. Maar Mercurius gaat dit weekend retrograde en de maan staat in Leeuw. Bovendien is het zondag. Ik blijf nog even liggen.

Beluister de column van Nele Van den Broeck in ‘De toestand is hopeloos, maar niet ernstig’:

Ontdek ook de andere columns uit de uitzending:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet