Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

"Stop met kinderen maken!"

wo 19 sep. - 6:20

We hebben nu al 1,7 aardbollen nodig om aan de huidige consumptie van de groeiende wereldbevolking tegemoet te komen. En als we zo voortdoen, zullen we zelfs 2 aardbollen nodig hebben tegen 2050. De oplossing? Minder kinderen maken.
Minder kinderen om de aarde te redden?

Tegen 2050 zouden we met maar liefst 10 miljard mensen op onze planeet rondlopen en de vraag is maar of onze aardbol dat aankan?

Fons Jena is milieuambtenaar en voert een persoonlijke strijd tegen de overbevolking. Met zijn website www.mindermensen.be wil hij mensen sensibiliseren en ze overtuigen om voor minder kinderen te kiezen.  Want minder kinderen betekent minder consumeren en dat is dé oplossing voor de klimaatopwarming én de overbevolking.

Jena staaft zijn betoog met een voorbeeld: je kan kiezen tussen veel mensen die elk een klein stukje taart krijgen of weinig mensen die elk een groot stuk taart krijgen. Waarvoor kies jij?

Opleiding werkt beter

Het betoog van Jena doet wenkbrauwen fronsen bij demograaf Patrick Deboosere. Hij zegt dat elke vrouw momenteel gemiddeld 1,7 kinderen heeft en dat we met dat cijfer goed zitten. De oplossing om overbevolking tegen te gaan is volgens hem opleiding, armoedebestrijding en anticonceptie beschikbaar maken voor iedereen. Met die sleutelelementen kom je veel verder, volgens hem.

Lees verder onder de foto van Fons Jena en Patrick Deboosere

Minder consumeren

Deboosere vindt het trouwens ook raar dat Fons Jena evenveel wil blijven consumeren en dan maar kiest om voor minder kinderen te gaan. Minder consumeren kan toch ook? Het lijkt hem totaal onzinnig om mensen die kinderen hebben of willen een schuldgevoel aan te praten.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet