Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Vakantieplannen sturen planning vaccinatiecentra in de war: waarom dag en nacht prikken of data ruilen onmogelijk is

do 10 jun. - 11:08

Veel mensen krijgen op dit ogenblik hun uitnodiging voor het coronavaccin en stellen dan vast dat hun eerste of tweede prik middenin hun vakantieperiode valt. "Plan je vakantie in functie van je vaccin", werd vooraf gezegd, maar dat is in de praktijk niet voor iedereen haalbaar. Dirk Dewolf (Agentschap Zorg en Gezondheid) legt in 'De Ochtend' uit waarom er niet dag en nacht kan geprikt worden in de vaccinatiecentra en waarom je niet van prikmoment kan ruilen.
Vaccinatiecentrum

Veel vaccinatiecentra werken met zogenoemde "pre-booking": wie een uitnodiging krijgt, ziet meteen de data voor zijn of haar prik(ken). Maar met de zomervakantie in het verschiet, stoten steeds meer mensen op problemen want niet iedereen kan zomaar schuiven met de vakantieperiode. Kan je dan wel van mensen verwachten dat ze thuisblijven om hun vaccinatiedatum te respecteren?

"We merken meer en meer problemen van mensen die hun vaccinatiemoment willen uitstellen", bevestigt ook Dirk Dewolf, administrateur-generaal bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. "We kunnen tot op zekere hoogte tegemoet komen aan de problemen voor de tweede dosis die middenin de vakantie van personen valt. We voorzien daarvoor inhaalvaccinatiemomenten op het einde van augustus en begin september."

Met die tweede dosis kan namelijk wat geschoven worden, zonder de bescherming in het gedrang te brengen. "Maar dat is niet oneinding rekbaar natuurlijk en ook organisatorisch zal er weinig keuze zijn wat die inhaalmomenten betreft", zegt Dewolf.

Zelf je data kiezen?

Is het dan niet handiger om mensen standaard zelf hun data te laten uitkiezen? "Zeker in het begin van de vaccinatiecampagne kan dat handiger zijn geweest, maar doordat meer en meer mensen nu willen uitstellen, worden er ook meer uitnodigingen verstuurd (omdat er een aantal tijdslots niet worden ingevuld). Voor sommige mensen brengt dat nu al problemen met zich mee dat ze geen vrije tijdslots vinden."

Ook de vaccinatiecentra langer openhouden en desnoods dag en nacht vaccins zetten, is geen oplossing. "Daar zijn nu niet genoeg vaccins voor. De leveringen lopen niet zoals verhoopt: er zijn geblokkeerde leveringen van Johnson & Johnson, vertraagde leveringen bij Pfizer en verminderde leveringen bij AstraZeneca. Alle beschikbare vaccins worden nu al heel snel verwerkt."

Vaccin of data ruilen?

Ook vaccinatiemomenten onderling ruilen, ziet Dewolf als onmogelijk. "Iedereen krijgt een gepersonaliseerde code en zo'n ruil vraagt een hele bewerking door de vaccinatiecentra. Bovendien zitten vaccinatiecentra nu al met de handen in het haar om alle vragen te kunnen bolwerken."

Probeer maximaal je vakantie te plannen, op zijn minst rond je eerste vaccinatieprik.

Dewolf vraagt ten slotte om begrip voor de organisatorische mogelijkheden. "We komen uit een crisis die al meer dan 17 maanden duurt. We verwachten dan ook enige flexibiliteit. Er staan miljoenen mensen in de wachtrij voor een vaccin. Probeer dus maximaal je vakantie te plannen, op zijn minst toch rond je eerste vaccinatieprik. Met een eerste vaccin op zak ben je al na enkele weken beschermd tegen ernstige complicaties, dus probeer dat eerste vaccinatiemoment maximaal op te vangen."

Beluister het gesprek met Dirk Dewolf in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet