Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Verpleegkundige vat hectische week samen: "Voor politieke partijen zijn we nu helden. Maar wat ná de coronacrisis?"

zo 22 mrt. - 10:23

Daniëlla Calluy is zorgkundige op een spoedafdeling én thuisverpleegkundige. Ze vat haar onwezenlijke week in coronatijden samen in 'De Ochtend'. Calluy spreekt over dubbele onzekerheid en stress. Stress omdat hulpverleners niet goed weten wat op hen afkomt - een stilte voor de storm - én stress omdat hulpverleners nu als "helden" aanzien worden. Maar of dat dat zo blijft ná corona?
© Pixabay

In alle landen getroffen door het nieuwe coronavirus draaien zorgverleners overuren. Daniëlla Calluy is een van hen in Antwerpen. Hoe heeft zij deze week ervaren? "Tussen de shiften door vinden we de weg wel naar de slaapkamer voor een welverdiende rust", vertelt ze.

Het hangt in de lucht, zoals in een sciencefictionfilm

Haar week op de spoedafdeling noemt ze ronduit "hectisch" en "confronterend". Zij en haar collega's kregen bijzonder veel informatie te verwerken. "Afdelingen sluiten, collega's worden op andere diensten ingezet. Sommigen moeten technieken opnieuw aanleren die ze jaren niet toegepast hebben. Waar ze anders op een consultatie staan, moeten ze plots bloed prikken of ECG's (elektrocardiogrammen) nemen. We moeten collega's dus opvangen en terug iets bijbrengen. De procedures op een dag worden ook twee tot drie keer aangepast."

Bovendien veroorzaakt de onzekerheid stress. "We weten niet wat er op ons afkomt. Wanneer gaat het (de piek) komen? De coronapatiënten komen stilaan binnen, maar er is zeker nog tijd om hen op te vangen. Maar het hangt in de lucht, zoals in een sciencefictionfilm."

Voorzichtigheid bij thuisbezoeken

Calluy verpleegt ookzorgbehoevenden thuis. "Het gaat om eenzame bejaarden vaak. Die zitten maar te staren, niet goed wetend wat er op hen afkomt. Ze hebben natuurlijk een andere levenservaring. Die bekijken het anders, vooral waar er geen sociaal contact is.  Die wachten af en zeggen "we zullen wel zien"", ziet Calluy.

Als thuisverpleegkundige beperkt ze de bezoeken in de mate van het mogelijke.  "Wij zorgkundigen zijn potentiële virusdragers. We nemen onze voorzorgen. Het gaat dan ook meestal om mensen op hoge leeftijd die wij verzorgen." Een risicogroep.

Gezondheidssector is "zwakke schakel"

In het hele land krijgen hulpverleners applaus voor hun zware en risicovolle werk. "Dat gevoel van samenhorigheid in de maatschappij dat doet geweldig veel deugd. En het gaat niet alleen over verpleegkundigen (ook leerkrachten, postbodes, vuilnismannen, winkelbedienden, enz. worden geloofd, red.)", zegt Calluy dankbaar.

Toch stelt ze zich ook vragen bij dat plotse "heldenstatuut".  "Voor élke politieke partij zijn we nu helden. Vraag is: gaan we na de crisis ook nog de  helden blijven? Dat is een onzekerheid. De gezondheidssector is een zwakke schakel in de maatschappij. Als verpleegkundige met het hart op de juiste plaats ga je nooit staken. Dat is onze zwakte en dat weet de politiek."

Beluister het gesprek met Daniëlla Calluy via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet