Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': "Mijn vriendin gaat nog altijd langs bij haar ex"

wo 11 jan. - 11:02

Wat als je partner contact blijft hebben met haar ex? Ook als je al vaak aangaf dat je dit niet aangenaam vindt. Wat als je die relatie niet durft verbreken, uit angst om alleen te zijn?  Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Ga het gesprek aan. Want op kruimels leven in een relatie is een dieet dat niemand volhoudt." 
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

De vraag van Tom

Tom is vijf jaar samen met zijn vriendin. “Zes jaar geleden is ze gescheiden, en van bij het begin had ze nog contact met haar ex. Meestal zakelijk, en over hun kinderen. Maar na een tijd begonnen ze elkaar steeds vaker te zien, en zijn er ook kleinkinderen bijgekomen. Ik gaf aan dat ik de situatie niet leuk vond, en we maakten enkele afspraken.  Maar tot mijn ontgoocheling worden die niet nageleefd: mijn vriendin helpt hem ook met zijn kleren te kiezen en gaat samen met hem eten. Ik nam zelfs stiekem foto’s als bewijs. Ik denk niet dat er een seksuele relatie tussen hen speelt, maar weet niet wat ik moet doen. Ik heb geen vangnet, en ben ook bang ook weer alleen te zijn.”

Het antwoord van Rika Ponnet: “Ga het gesprek aan, want een kruimeldieet blijft nooit duren”

“Hoe ga je om met je ex en tot hoever kan het contact gaan? Dat hoor ik wel vaker, en het lokt in veel relaties en nieuw samengestelde gezinnen conflicten uit” reageert Rika Ponnet. “Maar deze concrete situatie vind ik heel vergaand. Je vraagt je af waarom die twee mensen eigenlijk gescheiden zijn. Ze doen écht relatiedingen, zoals samen kleren kiezen. Het is duidelijk dat de ex nog graag een poot in haar leven heeft. Hij wil blijkbaar niet met haar getrouwd zijn, maar laat haar ook niet toe om een nieuw leven te beginnen.”

“Tom is niet in staat om voor zichzelf te kiezen”

“Ik heb ook het gevoel dat Tom zelf wel beseft dat het niet oké is om te liegen en in het geheim dingen doen. Als een vriend jou zoiets zou vertellen, zou je meteen zeggen: pak je biezen en stop ermee. Maar in het geval van Tom is er blijkbaar geen groot vangnet.”

“Tom is duidelijk niet in staat om voor zichzelf te kiezen. Hij heeft schrik om alleen te zijn en heeft nog liever kruimels dan helemaal niets. Alleen is op kruimels leven een dieet dat niemand emotioneel volhoudt. Op een dag wordt de honger zo groot dat de angst om die kruimels te verliezen het moet afleggen tegen je verlangen en je hoop op iets beters.”

Maakt de relatie nog een kans?

Rika raadt Tom aan te stoppen met zijn controlerende jaloers gedrag, “want daardoor gaat zijn partner zich terugtrekken uit de relatie en liegen. Hij kan beter op een rustige manier een gesprek met haar aangaan - zonder chantages, foto’s en bewijsmiddelen - en haar vragen naar haar behoeftes. Dan maakt de relatie misschien nog een kans.”

“Een gesprek is sowieso altijd zinvol. Daar kan je dan je conclusies uit trekken. Maar een kruimeldieet blijft nooit duren. Echt niet.”

Een gesprek is sowieso altijd zinvol.

— Rika Ponnet

Lees ook

'Vraag het aan Rika': "Mijn vrienden praten voortdurend over hun kinderen"

Wat als je zelf kinderloos bent en je vrienden telkens willen afspreken met hun kinderen erbij? Wat als die gesprekken dan ook nog eens voortdurend over kinderen gaan? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Geef gerust aan dat je de vriendschap van het pre-kindertijdperk mist. Ik ben er bijna zeker van dat je er veel koppels een plezier mee doet.”

1 december 2022

'Vraag het aan Rika': “Mijn vriendin wil dat ik de foto's van mijn ex allemaal verwijder"

Wat als je nieuwe partner jaloers is op je ex-partners? En wil dat je oude foto’s uit je telefoon vernietigt? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in 'Nieuwe Feiten': “Bewaar de foto’s uit respect voor je nieuwe partner best ergens anders. Maar vraag je ook af waarom je die foto’s bewaart.”

17 november 2022

'Vraag het aan Rika': "Mijn moeder is jaloers op alle aandacht die ik mijn kind geef"

Een kind krijgen brengt sowieso veranderingen mee. Ook voor de grootouders. Maar wat als die grootouders vinden dat ze nu zelf te weinig aandacht krijgen? En je voortdurend schuldgevoelens bezorgen? Relatiedeskundige Rika Ponnet reageert: “Ga niet mee in dit verhaal.”

10 november 2022

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet