Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': "Hoe moet ik omgaan met complotdenkers in mijn familie?"

do 23 mrt. - 6:51

Wat als je familieleden hardnekkige complotdenkers zijn? Wat als je liever niet hebt dat je kinderen een bepaalde tante of nonkel nog zien? Relatietherapeute Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Het is niet omdat je van gedachten verschilt, dat je niet samen aan tafel kan zitten.”
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

De vraag van Maarten

Maarten worstelt al een tijd met een probleem: “De laatste jaren zijn er meer en meer mensen uit mijn familie en vriendenkring in de konijnenpijp van het complotdenken gevallen. Dat maakt het soms moeilijk om contact te houden. Maar hoe vertel je aan je kinderen waarom ze hun tante Ilse al zo lang niet meer hebben gezien? Of waarom ze niet meer bij oom Tom en hun neefjes mogen logeren? Wat doe je als je kinderen rechtstreeks worden aangesproken over vaccins die gevaarlijk zijn of over Hollywoodsterren die kinderhersenen eten om jong te blijven?” 

Het antwoord van Rika Ponnet: “Het is belangrijk om geïnteresseerd te blijven in het denken van anderen”

“Maarten heeft het zelf al door: als mensen in zo’n konijnenpijp zitten, helpt het niet om een welles-nietes-discussie aan te gaan” zegt Rika Ponnet. “Mensen hebben vaak al ervaren dat zulke discussies eindeloos zijn, en gaan niet meer met elkaar aan tafel. Dit kan best pijnlijk zijn: het zorgt voor afstand en onbegrip, en het tast familiebanden en vriendschappen aan.”

“Complotdenkers willen ergens bij horen”

“Als je complotdenken echt wil snappen, moet je kijken hoe dat psychologisch werkt” zegt Rika Ponnet. “Meestal gaat het over mensen die niet zo’n grote zelfzekerheid hebben en ervoor kiezen om fanatiek achter een vlag te lopen. Dat geeft hen bescherming, identiteit, vertrouwen, erkenning en aansluiting. De diepste menselijke behoefte is dan ook ‘to belong’: we willen ergens bij horen.”  

“Maarten zelf lijkt op het eerste gezicht ruimdenkend te zijn, maar hij heeft duidelijk angst voor de besmetting van het gedachtegoed van de anderen. En dit is nergens voor nodig. Hij wil zijn kinderen beschermen, maar heeft blijkbaar weinig vertrouwen in wat hij zijn kinderen meegeeft.”

Maarten lijkt op het eerste gezicht ruimdenkend te zijn, maar hij heeft duidelijk angst voor de besmetting van het gedachtegoed van de anderen.

— Rika Ponnet, relatiedeskundige

“Om los te komen uit het gepolariseer is het net belangrijk om geïnteresseerd te blijven in het denken van de anderen” zegt Rika Ponnet. “Het is niet omdat je van gedachten verschilt, dat je niet samen aan tafel kan zitten. Je moet zelfs geen gespreksonderwerpen uit de weg gaan: accepteer gewoon dat je er andere ideeën over hebt. En dat lijkt bij Maarten wel wat moeilijk te liggen.”

Wie heeft gelijk? “Daar gaat het niet over”

Kan Maarten dan met een gerust hart zijn jonge kinderen bij tante Ilse en oom Tom laten logeren? “Hij moet er vertrouwen in hebben. De kinderen zullen met verhalen naar huis komen, en zullen erover praten.  Maar net door geconfronteerd te worden met een ander gedachtegoed leer je je eigen ideeën vormgeven en genuanceerd te zijn.”

“En heeft de andere gelijk of niet? Daar gaat het niet over. Kijk naar wat er op psychologisch niveau speelt, en dan kan je de andere weer als mens zien.”

Lees ook

'Vraag het aan Rika': "Hoe moet ik omgaan met een onmogelijke liefde?"

Wat als je verliefd bent op een collega, maar als een relatie echt niet kan? Wat als je die gevoelens probeert te verdringen door een andere relatie te beginnen? Relatietherapeute Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Mensen hopen dat daten of een andere relatie hen helpt om de pijn te doen verdwijnen van wat niet is. Maar zo werkt het niet.”

16 maart 2023

'Vraag het aan Rika': "Hoe moet ik mijn online geliefde loslaten?"

Wat als je ondanks je gelukkige relatie toch gevoelens hebt voor iemand anders? Iemand die ook verliefd is op jou, maar met wie je enkel online contact hebt. Radio 1-luisteraar Tine worstelt ermee. Relatietherapeute Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Online contact kan heel krachtig zijn, maar het is geen goed idee dat Tine en die man elkaar zouden zien.”

9 maart 2023

'Vraag het aan Rika': "Hoe kies ik tussen mijn minnares en mijn gezin?"

Wat als je verzot bent op je minnares, maar tegelijkertijd nog houdt van je vrouw? Volg je die intense gevoelens of blijf je bij de veilige haven van je gezin?  Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': "Niemand is 100 procent de invulling van je dromen en verwachtingen over het leven en de liefde.”

26 januari 2023

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet