Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': "Ik raak niet uit de friendzone"

do 9 feb. - 5:54

Wat als je al drie jaar verliefd bent op een leuke vrouw, maar niet uit de ‘friendzone’ kan ontsnappen? Wat als er af en toe wel eens “iets” gebeurt, maar er paniek bij haar uitbreekt wanneer het woord ‘relatie’ valt? Relatietherapeute Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Aan de basis van zo’n gedrag ligt vaak iemand die zelf veel angst heeft voor verbinding, en die dat kan projecteren op de andere.”
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

De vraag van Philippe

Philippe (46) is al drie jaar verliefd op “een leuke vrouw”, maar raakt niet uit de ‘friendzone’: “We gaan vaak samen eten, en slapen op vakantie in hetzelfde bed. Dan durft er al eens iets te gebeuren, alleen kussen doen we niet. Ze heeft een hechte band met mijn vrienden en familie, zelfs met mijn kinderen, maar als het onderwerp ‘relatie’ aan bod komt, zegt ze dat ze niet verliefd is en twijfelt. Toch zegt ze niet ‘volledig neen’. Ik kan haar niet loslaten. Hoe kan ik dit doorbreken?”

Het antwoord van Rika Ponnet: “Philippe moet durven toegeven wat dit met hem doet, en duidelijk zijn eigen grens aangeven” 

“Philippe neemt al drie jaar genoegen met een neen, die geen volledige neen is” reageert Rika Ponnet. “Wat vaak speelt in zulke situaties, is de angst voor de verlieservaring. Hij heeft hier al drie jaar in geïnvesteerd, en de angst om met lege handen achter te blijven, zorgt ervoor dat hij er heel gefixeerd verder mee blijft doorgaan.”

“Mogelijk heeft Philippe zelf angst voor verbinding”

Rika Ponnet adviseert Philippe om te voelen wat de situatie met hem doet. “Als hij bij mij zou langskomen, zou ik hem vragen wat er bij hem voor zorgt dat hij al drie jaar haar twijfel als zijn anker neemt. Philippe beweert wel dat hij intimiteit wil, maar kiest al drie jaar voor iemand die hem dat niet geeft. Aan de basis van zo’n gedrag ligt vaak iemand die zelf veel angst heeft voor verbinding, en die dat kan projecteren op de andere. Philippe kiest voor iemand die onbereikbaar blijft en dat is een oud patroon.” 

Komt het ooit goed tussen Philippe en zijn vriendin?

Of dit verhaal kan blijven duren, kan Rika Ponnet moeilijk inschatten, al vindt ze dat Philippe duidelijker zijn grenzen moet aangeven.“Ik ben er zeker van dat Philippe de hele tijd het initiatief neemt. Hij kan best het initiatief ook van haar kant laten komen, en kijken of er dan nog wel initiatief komt. Die kans is reëel, want zij is er uiteindelijk ook al drie jaar mee bezig.”

“Zij geniet blijkbaar wel van het feit dat hij haar graag wil. Al zie je in dit soort dynamieken eenzelfde patroon: wanneer degene die altijd aanklampte, zich uit de relatie terugtrekt, dan wordt degene die altijd aangeklampt werd zich ervan bewust dat de andere opeens niet meer beschikbaar is. De rollen kunnen dan omgekeerd worden. Maar een gevaar is dan dat je in een dynamiek van aantrekken-afstoten belandt. Dit blijft duren tot een van beiden ervoor kiest om de grens te trekken. De kruik gaat te water tot ze barst.”

Lees ook

'Vraag het aan Rika': "Hoe kies ik tussen mijn minnares en mijn gezin?"

Wat als je verzot bent op je minnares, maar tegelijkertijd nog houdt van je vrouw? Volg je die intense gevoelens of blijf je bij de veilige haven van je gezin?  Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': "Niemand is 100 procent de invulling van je dromen en verwachtingen over het leven en de liefde.”

26 januari 2023

'Vraag het aan Rika': "Mijn vriendin gaat nog altijd langs bij haar ex"

Wat als je partner contact blijft hebben met haar ex? Ook als je al vaak aangaf dat je dit niet aangenaam vindt. Wat als je die relatie niet durft verbreken, uit angst om alleen te zijn? Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Ga het gesprek aan. Want op kruimels leven in een relatie is een dieet dat niemand volhoudt."

11 januari 2023

'Vraag het aan Rika': "Mijn vrienden praten voortdurend over hun kinderen"

Wat als je zelf kinderloos bent en je vrienden telkens willen afspreken met hun kinderen erbij? Wat als die gesprekken dan ook nog eens voortdurend over kinderen gaan? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Geef gerust aan dat je de vriendschap van het pre-kindertijdperk mist. Ik ben er bijna zeker van dat je er veel koppels een plezier mee doet.”

1 december 2022

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet